Izbacila sam iz ishrane JEDNU namirnicu, a nije hljeb. Poslije dva mjeseca rezultati su me oduševili!

Da biste skinuli višak kilograma, ne treba da drastično mijenjate način ishrane. Mršavljenje ne mora da uključuje iscrpljujuće dijete i dijetalnu hranu. Nekada su dovoljne male promjene u navikama.

Evo par  savjeta koji će pomoći da poboljšate zdravlje i ostvarite željenu težinu.

Jedite iz tanjira

Lakše ćete kontrolisati koliko jedete ako hranu servirate. Ovo se odnosi na grickalice.

Jedite iz manjih tanjira

Mnoge studije su pokazale da ljudi jedu manje ako jedu iz manjih tanjira. Prema rezultatima analiza, ako se jede iz tanira manjih za 30 odsto, smanjuje se i unos kalorija. Nije u pitanju samo količina hrane već i svijest o tome da će se pojesti više ako se tanjir dopunjava. I u ovom slučaju je u pitanju osjećaj o količini hrane.

Image result for Jedite iz manjih tanjira

Jedite iz plavog tanjira

Ovaj savjet je proizašao iz studija čiji su rezultati pokazali da se više kalorija unese ako je manji kontrast boja. Rezultati eksperimenta su pokazali da su ispitanici pojeli više špageta kada su ih jeli sa crvenog tanjira.

Pijte iz visokih čaša

Kokteli izgledaju lijepo, ali se može unijeti više kalorija nego što želite.

Ne gledajte reklame

Kada na televiziji vidite reklame neodoljive hrane, odmah ćete ogladniti. Apetit otvaraju i kulinarske emisije.

Sakrijte nezdravu hranuDaleko od očiju, daleko od srca. Ako vidite hranu koju volite, veći je rizik da se prepustite iskušenju. To se posebno odnosi na nezdravu hranu.

Neka zdrava hrana bude pri ruci

Rasporedite hranu u frižideru da vam zdrava hrana bude pri ruci. Također, neka na stolu uvijek bude činija s voćem. Istraživanja su pokazala da ćemo više jesti zdravo ako je pri ruci.

Image result for Neka zdrava hrana bude pri ruci

Žvaćite sporo

Ovo je jednostavno pravilo. Ako dobro sažvaćete hranu, više ćete uživati u ukusu i unijeti manje kalorija.

Naspavajte se

Miran san ima višestruko pozitivan uticaj. Bićete raspoloženiji i imaćete više energije.

Igrajte igrice

Ako imate želju za grickalicama, odigrajte video igricu. Istraživanja su pokazala da aktivnosti poput video igara, mogu da smanje želju za hranom

Izbegavajte široku garderobu

Ako nosite garderobu koja pruža dovoljno komfora može da dovede do toga da se previše opustite. Zato, povremeno obucite usku garderbu.

Image result for Izbegavajte široku garderobu

Opustite se

Stres je jedan od glavnih okidača za gojaznost. Pronađite vremena da se relaksirate.

Jeste li znali da kašika ulja sadrži 120 kalorija? Šoljica bi imala 2.000 kalorija. To je za prosječnog čovjeka dnevni unos. A, sada se sjetite koliko ste ulja iskoristili za pripremanje ručka… I, dalje se pitate zašto se vi debljate?

Zapravo, stvar je u ulju, a sada ga možete izbaciti iz kuhinje i pržiti hranu na drugi način.

Povrće ispušta mnoštvo sokova

Nutricionistkinja Žulijana pobornik je toga da čovjeku nisu potrebne kalorije. Jedna namirnica koju koristimo spada u takve. Riječ je o ulju. Iako je to sasim moguće.

Ulje nema nutritivnu vrijednost

– Vjerovala sam da je maslinovo i kokosovo ulje zdravo. Jela bih ih svaki dan uz svako jelo. Kuhala bih sa maslinovim uljem, kokosovo bih mazala na tost. Prije nekoliko mjeseci sam saznala da ulja nisu zdrava. Bila sam šokirana kada sam čula da ulje nema vitamine i da sadrži mnogo kalorija – priznaje novinarka Ana , koja je napravila test.

 Image result for Ulje

Ona je iz jelovnika izbacila ulje. Tada je otkrila da ono i nije neophodno.

– Mislila sam da neću moći. Mnoštvo povrća se može propržiti bez ulja. Ulje nije ni potrebno. Ako se pitate da li se povrće nekad zalijepilo, reći ću da jeste, ali ja sam dodala još malo vode – navodi Ana.

Ona je nakon dva mjeseca primjetila promjene. Prvo je stomak počeo da jj se smanjuje, a vremenom je razlika postala veća.

– To ne znači da bi trebalo da se izbace masti. One su zdrave, kao što su orasi. Umjesto ulja od avokada, dodala sam sirovi avokado – navodi Ana, koja je sigurna da joj prazne kalorije u životu ne trebaju.

Image result for sirovi avokado

 

Jedan od najbržih načina je da uzmete nešto što smanjuje upalu, i nadraženost pa grlo manje boli. U slučaju da nemate, kupit ćete bez recepta.

Čim osjetite peckanje, uzmite mlake vode s soli pa grgljajte. To možete učiniti nekoliko puta na dan. Prpeoručuje se slaganje otopine od čaše vode i pola kašičice soli. Nakon grgljanja ispljunite.

Razne pastile  odmah će olakšati bol. U apoteki ćete odabrati razne vrste. Takođe mogu pomoći i sprejevi.

Ako ste počeli i kašljucati kupite sirup jer ćete spriječiti razbolijevanje te izdržati radni dan.

Bitno je da pijete čaj ili vodu. Tekućina će ispirati bolno grlo. Dobro će doći i domaća čorbica.

Birajte biljne čajeve koji će ojačati imunitet, ali pripazite da ne bude vrelo.

Topla čorba će pomoći pa je jedite. Ako se pitate zašto , odgovor je – natrijum u čorbi djeluje protuupalno. Osim toga, grlo može biti gore kada gutate hranu.

Iako ovo nije brz način, jako je važan. Tako ćete lakše izboriti bitku s infekcijom. Većina upala izazvana je virusom.

Ako je jaka grlobolja, otiđite ljekaru jer je moguće da imate bakteriju. No nemojte poduzimati prije nego što napravite bris grla.

Hrana je bitna stavka, pa izbjegavajte nezdravo. Možete piti i limunadu s malo meda.

grlo-grlobolja