Izliječila sam zubobolju, sama kod kuće! Čak je i moj stomatolog ostao zadivljen…

1598

Zubobolja može stvarno biti nepodnošljiva, stoga vodite računa o zubima. U koliko zub nije zdrav neće biti ni vaš organizam. Stoga ne shvatajte probleme sa zubima bezazlenim jer to uopšte nisu.

Ovdje ćemo vam pokazati rješenje koje će vam pomoći kod zubobolje, tu se radi o klinčiću i kokosovom ulju. Ovo ulje je jedan od ulja koji ima i antikancerogeno dejstvo, on će vam ublažavanja zubobolje, ali se može koristiti i za izbjeljivanje zuba.

Tri metode ublažavanja boli:
1. Cijeli karanfčilić 
Cijeli karanfilčić stavite u usta blizu bolnog zuba i sačekajte da malo omekšaju, lagano žvačite ako vam to bol dozvoljava, tako će iz njega izaći djelotvorna ulja koja pomažu pri zaustavljanjun boli.
2. Karanfilčić u prahu  
Uzmite malo praha i stavite ga između desni i obraza pored zuba koji vas boli.
3. Ulje od karanfilčića
Za njega kažu da pomaže najbrže. Pomiješajte nekoliko kapi ulja sa pola kašike maslinovog ulja. Time natopite komadić vate , pa lagano tapkajte po mjestu koje vas boli. Vrlo brzo ćete osjetiti olakšanje.

Image result for zubobolja

4.Sol

Za bolne i osjetljive desni

Napravite rastvor od 1 kasicice soli i 1 dl mlake vode te ispirite usta što je češće moguće!

Zubobolja

U koliko vam ništa ne pomaže kod zubobolje, upotrebite ovaj lijek ispirajte usta rastvorom od 1 dl mlake vode 2 kašike sirćeta te 1 kašikice soli.

5. Biber, ulje, karanfilčići

1/2 kašičice mljevenog bibera

pola kašičice ulja

pola karanfilića

Pomiješajte i stavite na bolan zub!

6. Med i karamfilčić

Klinčić i med je najbolje koristiti u čaju kada imate upalu grla ili zubobolju. Možete i direktno nanijeti na zub koji boli ili upaljene desni. Klinčić sadrži eugenol koji ima jaka antibakterijska svojstva, a šrije nego su moderni lijekovi stvoreni, klinčić se koristio redovno kod stomatologa.. Ako imate ranicu u ustima, med može pomoći u bržem izlječenju i uklanjanju bakterija, dok klinčić smanjuje bolove.

Sastojci:

  • 1 šoljica meda
  • 5-10 klinčića

Priprema:
Ulijte 1 šoljlicu meda u posudu i dodajte 5-10 klinčića. Zagrijte na laganoj vatri oko 10 minuta. Nakon što je smjesa zagrijana, ostavite ju da odstoji 2 sata.

Rezultat slika za zubobolja

7.Bijeli luk

Češnjak ima svojstva anestetika i analgetika, kako bi ste ublažili zubobolju stavite komadić zgnječenog češnjaka na bolni zub.

Pored toga za ublažavanje zubobolje možete koristiti i obloge tako što nasjeckani luk stavite u papirnatu maramicu, zatim ga dodatno izgnječite rukama kako bi dobili što više soka, zatim tu oblogu držite nekoliko minuta na bolnom mjestu na obrazu.

Jedan od najbržih načina je da uzmete nešto što smanjuje upalu, i nadraženost pa grlo manje boli. U slučaju da nemate, kupit ćete bez recepta.

Čim osjetite peckanje, uzmite mlake vode s soli pa grgljajte. To možete učiniti nekoliko puta na dan. Prpeoručuje se slaganje otopine od čaše vode i pola kašičice soli. Nakon grgljanja ispljunite.

Razne pastile  odmah će olakšati bol. U apoteki ćete odabrati razne vrste. Takođe mogu pomoći i sprejevi.

Ako ste počeli i kašljucati kupite sirup jer ćete spriječiti razbolijevanje te izdržati radni dan.

Bitno je da pijete čaj ili vodu. Tekućina će ispirati bolno grlo. Dobro će doći i domaća čorbica.

Birajte biljne čajeve koji će ojačati imunitet, ali pripazite da ne bude vrelo.

Topla čorba će pomoći pa je jedite. Ako se pitate zašto , odgovor je – natrijum u čorbi djeluje protuupalno. Osim toga, grlo može biti gore kada gutate hranu.

Iako ovo nije brz način, jako je važan. Tako ćete lakše izboriti bitku s infekcijom. Većina upala izazvana je virusom.

Ako je jaka grlobolja, otiđite ljekaru jer je moguće da imate bakteriju. No nemojte poduzimati prije nego što napravite bris grla.

Hrana je bitna stavka, pa izbjegavajte nezdravo. Možete piti i limunadu s malo meda.

grlo-grlobolja