Iznenađujući podaci o Suncu

Iznenađujući podaci o Suncu 1Foto: Pixabay/AdinaVoicu

Naučnici su u sredu opisali prva objavljena otkrića solarne sonde Parker, letelice lansirane 2018. na put bliže Suncu od bilo kojeg drugog predmeta napravljenog ljudskom rukom, prenosi Al Jazeera Balkans.

Otkrića koja nude nove detalje o tome kako Sunce utiče na vreme u svemiru menjaju saznanja astronoma o razornom Sunčevom vetru, koji može da ometa satelite i elektroniku na Zemlji.

„Svakako smo se nadali da ćemo s približavanjem Suncu uočiti nove fenomene i nove procese – i svakako jesmo“, kaže Nikola Foks iz odeljenja za heliofiziku američke svemirske agencije, kako prenosi Hina.

„Nove informacije koje smo dobili uglavnom su potvrdile ono što smo očekivali, no neke su bile potpuno neočekivane“.

Naučnici šokirani koronom

Zemlja je udaljena od Sunca 149,6 miliona kilometara.

Sonda se približila Suncu na 24 miliona kilometara kako bi prikupila podatke korišćene u studijama objavljenim u časopisu Nature.

„Čak i s tim prvim podacima bili smo šokirani koliko je korona drukčija posmatrana izbliza“, kaže Džastin Kasper, istraživač sa Univerziteta Mičigen.

Sonda bi trebalo da se približi Suncu na približno šest miliona kilometara od površine zvezde, sedam puta bliže od bilo koje druge letelice.

Sonda je „preživela“ ekstremnu toplinu dok je letela kroz najudaljeniji deo Sunčeve atmosfere, koronu, u kojoj nastaje Sunčev vetar, koji čine vrele nabijene čestice pune energije koje struje od Sunca i ispunjavaju Sunčev sistem.

Oscilacije u brzini tih nabijenih čestica koje izlaze iz Sunčeve korone, prema ranijim pretpostavkama, nalikovale su valovitom rasipanju poput ponašanja strune na gitari povučene u sredini.

Dramatične promjene teorija

Jedno od velikih iznenađenja sa sonde, prema rečima jednog od naučnika, jeste otkriće iznenadnih skokova u brzini Sunčevog vetra koji su bili toliko razorni da su se magnetna polja preokretala.

„Otkrili smo te diskretne, moćne talase, koji su prelazili preko letelice poput divljih okeanskih talasa“, kaže Kasper, glavni istraživač, čiji je tim na Univerzitetu Mičigen izradio instrument na sondi Parker za merenje Sunčevih vetrova.

„Oni prenose velike količine energije.“

„To će dramatično promeniti naše teorije o tomu kako se korona i Sunčev vetar zagrevaju“, kaže Kasper, navodi agencija Hina.

Original Article