Izrael: Magija drevnih priča i verovanja

Izrael: Magija drevnih priča i verovanja 1Foto: Pixabay/Walkerssk

Osećam tremu, kao pred susret sa nekim čuvenim drevnim mudracem, koji me jednim pogledom može proceniti i pročitati.

Ne, ne, ne plašim se za svoju bezbednost, Izrael je jedna od najbezbednijih zemalja sveta, svakako delovi kojima se turisti kreću.

Čak se izuzetno radujem što ću pre ili kasnije, obično odmah po sletanju, na aerodromu videti razne neočekivane persone, čudnih likova i frizura, u još čudnijim odeždama.

Radujem se ponovnom susretu sa modernom arhitekturom Tel Aviva, grada užurbanog pulsa, koji se naslanja na lepe plaže Mediterana i na drevnu luku Jafa, koja u svojoj umetničkoj četvrti ima tako dobru „kafu sa pogledom“.

Radujem se svojim starim prijateljima koje znam da ću sresti tokom šetnje Starim Jerusalimom i Vitlejemom, njihovim doskočicama, čaju, ponekad i čašici viskija, a opet taj nemir u želucu ne popušta.

On je posledica shvatanja da i ovoga puta vodimo neke nove ljude u prostor gde se prepliću svetovi, religije, prošlost i budućnost, u prostor dramatičnih prirodnih i etnografskih kontrasta, kroz područja na kojima su se od iskona dešavala burna duhovna previranja u večitoj težnji ljudi da različitosti i međusobno nerazumevanje pomire ili pobede.

Koliko god je Tel Aviv moderan, živ, prepun mladog sveta opuštenog ponašanja i oblačenja, toliko je Jerusalim zastao u vekovima, zidinama, legendama, verovanjima, bazarima i procesijama.

Ova dva grada udaljena su samo 70 km, a kao da ih dele stotine, hiljade godina! Plaže – zidine, avenije – sokaci pretrpani radnjicama, bikiniji – zarovi i marame, budućnost i prošlost, sve na jednom mestu.

Zato je naš posao da te kontraste pomirimo, da priču vodimo natenane, tako da ne ugrozi već odavno stvorene slike, predrasude i uvrežena verovanja, da svakoga dana taj ogromni duhovni i istorijski mozaik dopunjavamo, jer program obuhvata sveta mesta tri velike religije: judeizma, hrišćanstva i islama, da bi konačno, kroz šest dana, dobili finalni proizvod, očaranog putnika.

Tako reč po reč, korak po korak, kroz jerusalimsku vrevu, Stradalnim putem do Crkve Hristovog groba i Golgote, zatim dalje do Zida plača i Kupole nad stenom, preko ponosne Masade, reke Jordan i Mesta krštenja, Galilejskog jezera i Nazareta, plete se magija drevnih priča i verovanja oko nas i kao da se dani slažu u jedan jedini, dug i neprekidan, kada se pomešaju java i san.

Uvek me je fasciniralo kako se dobro priče iz Biblije uklapaju u geografski milje područja, kako priča o Sodomi i Gomori deluje sasvim moguće u Judejskoj pustinji!

Ne smemo zaboraviti da napomenemo jedinstven doživljaj spuštanja u najveću depresiju na planeti, oblast oko Mrtvog mora i retko fizičko iskustvo – plutanje u njemu.

Kada se šestoga dana spakujemo za povratak kući, znaćemo da li smo dobro uradili svoj posao, videćemo to po licima naših gostiju, jer ovo putovanje greje srce i inspiriše um.

Bilo bi odlično da se na ovo putovanje krene ubrzo, jer sve više mi se čini da se naša planeta uspešno takmiči na nekakvoj Olimpijadi ludaka…

Odlomak iz knjige „Bukirano“. Autor je kreator dalekih putovanja u agenciji Odeon World Travel

Original Article