Izrael: Putovanje u Svetu zemlju

Foto: Pixabay/ Buecherwurm_65

Zaista, dva najveća Izraelska grada, Tel Aviv i Jerusalim su potpuno različit doživljaj za posetioca, dve potpuno različite strane istog novčića, ako tako možemo reći, slike vrle budućnosti i drevne prošlosti .

Odmah po sletanju i prolasku detaljne aerodromske kontrole, putnik se sa stručnim vodičem zaputi u razgledanje jedne od najmodernijih metropola na mediteranskoj obali, jer Tel Aviv to zaista jeste. Ima priliku da oseti bilo izuzetno naprednog grada, da vidi njegove raskošne bulevare, moderne poslovne zgrade i duge peščane plaže prepune mladog sveta koje prošlost ne zanima mnogo, jer im je budućnost jedino važna.

Nešto kasnije, u Jafi, staroj luci grada, počinje putnik svoje putovanje kroz vreme, povratak kroz vekove, da bi se dolaskom u Jerusalim i Vitlejem vratio na mesto postanja tri velike religije, judeizma, hrišćanstva i islama…

Zanimljiv je prvi vizuelni susret sa Jerusalimom koji većina posetilaca doživi. Susret sa utvrđenjem na hrbatu stene u sred ničega! Krajolik bez vodenih tokova, šture vegetacije, kojom se častiti mogu jedino neizbirljive koze. Nemoguće je ne zapitati se zašto je tu izrastao grad i zašto je to naselje ubrzo postalo najznačajniji duhovni centar ljudske civilizacije, mesto oko koga su vekovima koplja lomile gotovo sve velike vojske sveta.

Šta se to krije u kamenu njegovih zidina ili ispod njih? Ubrzo putnika obuzimaju priče iz davnina i prolazeći kroz Vrt iskušenja pored čvornovatih stabala maslina za koje se veruje da su još iz Hristovih vremena, on ne samo da postaje svedok, već i učesnik događaja iz biblijskih predanja…

Tako, začarani okruženjem i magijom pripovedanja, posetioci prolaze kroz crkvu Blagovesti u Nazaretu, crkvu nad pećinom Hristovog rođenja u Vitlejemu, crkvu Vaskrsenja sa Golgotom i Hristovim grobom u Jerusalimu, zatim svetilišta na Maslinskoj i Sionskoj gori, doživljavaju lično iskustvo Hristovog puta stradanja, Goru blaženstava, crkvu Umnožavanja hlebova i ribe i Kapernaum na Galilejskom jezeru, za njih stvarnost postaju Zid plača – preostali deo drevnog Solomonovog hrama, Kupola na steni i džamija Aksa na Hramovnom bregu.

Na jednom od izleta, nakon razgledanja mesta krštenja Gospoda Isusa Hrista, putnici će imati mogućnost da, spustivši se u najveću depresiju na svetu, dožive retko fizičko iskustvo – plutanje u Mrtvom moru.

Ovo putovanje greje srce i uzdiže um u iskrenoj nadi da će upravo ovde, u duhovnoj metropoli sveta, doći do konačnog pomirenja i sveopšteg razumevanja ljudskog roda. Zato se mora otputovati u Izrael, barem u životu. Odeon World Travel organizuje programe putovanja u Izrael u trajanju od šest dana i pet noćenja u septembru, oktobru i novembru ove, kao i u februaru i aprilu sledeće godine.

Autor je kreator dalekih putovanja u agenciji Odeon World Travel

Original Article