Izraelski naučnici napravili pivo s kvascem iz biblijskih vremena

Foto: Beta/ Sebastian Scheiner

Naučnici s Hebrejskog univerziteta u Jerusalimu, iz Izraelske uprave za antikvitete, Telavivskog univerziteta i Univerziteta Bar–Ilan proučavali su uzorke kvasca iz pukotina ostataka tih posuda i uspeli da naprave pivo.

Arheolozi su um dali posude korišćene za pivo i medovinu i, na njihovo iznenađenje, kvasac je u njima preživeo hiljade godina i uspešno se mogao iskoristiti.

Profesor Juval Gadot sa Telavivskog univerziteta rekao je da je na Ramat Rahelu, najvećem persijskom nalazištu u Judejskoj kraljevini, nađeno puno krčaga sa slovima J H D (suglasnika reči Jehud).

On je dodao da se na kraljevskom mestu poput tog verovatno konzumirao alkohol u domu persijskog guvernera.

Te posude datiraju iz vremena vladavine egipatskog faraona Narmera (oko 3000. godine pre nove ere) do aramejskog kralja Hazaela (800 godina p.n.e) i proroka Nehemije (400 p.n.e) koji su, prema Bibliji, upravljali Judejom pod vladavinom Persijanaca.

Istraživači su tada sekvencirali čitav genetički kod svakog uzorka kvasca i predali ga dr Amiru Sitenbergu na analizu.

On je otkrio da su kulture kvasca stare 5.000 godina slične kvascu modernog piva i onima koji koji se koriste u tradicionalnim afričkim pićima kao što je etiopska medovina.

Izraelski ekspert za pivo Itaj Gutman je pomogao naučnicima da naprave piće koje su pohvalili međunarodni degustatori.

Jicak Paz iz Izraelske uprave za antikvitete rekao je da je to prvi projekat te vrste i da se radi o stvarnom prodoru jer je prvi put s uspehom napravljen drevno alkoholno piće od drevnog kvasca, drugim rečima od orginalnih supstanci iz kojih je alkohol pravljen, a to se nikad ranije nije desilo.

Ronen Hazan s Hebrejskog univerziteta ocenio je da projekat ima važne posledice koje prevazilaze jednostavno piće odnosno da je veće čudo kako je kvasac preživeo hiljade godina.

On je rekao da se zahvaljujući tome saznalo kakav je bio ukus drevnog piva,dodavši da nije loše i ocenivši da se radi o istraživanju važnom za oblast eksperimetnalne arheologije koja teži da rekonstruiše prošlost, preneli su izraelski i strani mediji.

Pivo je bilo uobičajeno piće ljudi koji su živeli u drevnom Egiptu i Mesopotamiji.

U ranim egipatskim tekstovima aludira se na razne vrste, uključujući „gvozdeno pivo“, „prijateljsko pivo“ i „pivo zaštitnika“, navodi AP.

Original Article