Jabuka

Potice iz Azije (severozapadni deo Himalaja), gajena je 1000 godina pre nove ere. Rasprostranjena je sirom sveta, poznato je oko 10.000 kulturnih sorti sa jestivim plodom razlicite velicine, boje, oblika, ukusa i vremena dozrevanja pa je na trpezama širom sveta rasprostranjena tokom cele godine.
Jabuka je oduvek imala sjajnu zdravstvenu reputaciju. Bogata mineralima, vitaminima A,B1,B2,C…a siromašna kalorijama (samo 45 kal. na 100gr.), koristi se protiv anemije, reumatizma, nesanice, zamora, gojaznosti, lupanja srca, bolje varenje hrane, katara creva i želutca za negu i regeneraciju kože i dr.
Jabuka za zdravlje i vitkost- pouzdano umiruje glad daje osjecaj punoce i sitosti, rastvara masne celije i celulit, a zahvaljujuci pektinima pouzdano ima antiholesterolska svojstva. Jabukovo sirce prema dr. Dzervisu, sadrzi visok procenat kalijuma, kljucnog minerala koji vezuje sve druge. Smanjuje osjecaj gladi, Za mršavljenje ujutru piti našte srca cašu vode sa 1 do 2 kašicice jabukovog sirceta, bez zasladjivanja, 60 dana.
Umesto jabukovog sirceta moze se piti nezasladjen caj od kora ploda jabuke.

Za bolji rad srcanog misica- tri puta dnevno piti sok iscedjen iz svežih jabuka, po jednu casu pola sata pre jela ili jedan sat posle jela.

Za umirenje kao blagi sedativ i za miran san- jesti jabuke kuvane u vinu ili vitaminski caj od sušenih jabuka. Može se jesti i vocna salata od jabuka i banana prelivena medom i sokom od limuna ili pomorandze.

Protiv depresije, melanholije i potištenosti- kupati se u toploj vodi u koju se doda 5l. jabukovog sirceta i 1l. caja od smrekovih bobica.
Protiv glavobolje prouzrokovane povisenim pritiskom, piti jabukovacu i ušmrkavati po 10 kapi jabukovog sirceta u nos 3 do 4 dana pre i posle podne.

Jabuke odlicno deluju na sistem za varenje. Jabucne i vinske kiseline koje one sadrže regulišu kiselost želutca, pa pomažu varenje belancevina i masnoca. Izvrsne su za cišcenje organizma od otrova jer potstcu rad jetre i mokrenje, cime pomažu pri razgradjivanju mokracne kiseline. Zbog tih osobina korisne su kod problema sa jetrom i žuci, gastritisa, cirova organa za varenje, gihta, zadržavanja tecnosti, mokracnih kamenaca i glavobolje.

Protiv proliva- jesti nastruganu jabuku koja je ostavljena da malo odstoji ili jednu kašiku praha napravljenu od osušenih ljuski jabuke kuvati 15 minuta u 200g. vode ili mleka pa to piti umesto vode.

Protiv zatvora- Svakog dana pojesti po jednu pecenu jabuku s hlebom sve dok se zatvor ne otkloni.

(Visited 1 times, 1 visits today)