JAJE ČUVARKUĆA: Važno je čuvati ga cele godine iz sledećih razloga, a ovo je JEDINO ISPRAVNO uraditi sa prošlogodišnjim!

Zanimljivosti

Prema našoj tradiciji i verovanjima, čuvarkuća čuva dom i ukućane od svega lošeg.

Izvor: Stil/ I. B.  |  

Ilustracija; Foto: Erhan Inga/Shutterstock

Ilustracija; Foto: Erhan Inga/Shutterstock

.

Uskrs je jedan od naših najlepših i najradosnijih praznika, a ono što ga čini posebnim je i običaj farbanja jaja. Prvo koje obojite je čuvarkuća i prema verovanjima naših starih, čuva ukućane i tera zle sile i deomne iz vašeg doma.

Čuvarkuća je uvek crvene boje, obavezno se čuva do narednog Velikog petka, jer predstavlja branitelja kuće od svega lošeg.

Šta je jedino ispravno uraditi sa čuvarkućom od prošle godine?

Kad se ofarba nova čuvarkuća, stara se baci u reku, da odnese sva zla i nesreće koje su pale na njega, umesto na kuću koju je sačuvao.

Sa druge strane, oni koji imaju dvorišta poštuju običaj zakopavanja prošlogodišnje čuvarkuće u zemlju pod drvo koje želite da bude plodno, kao i da bi zaštitilo domaćinstvo od vremenskih nepogoda.

Veruje se da čuvarkuća donosi blagostanje i sreću u dom, pa je mnogi čuvaju u posebnim ukrasnim posudama.

Posebno umivanje na Uskrs

Nekada se poštovao stari običaj i ritual da se ofarbana čuvarkuća noć pred Vaskrs ostavi da prenoći u vodi sa bosiljkom, drenom i biljkom zdravac, a porodica se na Vaskršnje jutro umivala tom vodom da bi svi bili zdravi tokom cele godine, a pogotovo deca.

Read More