Je li svinjska mast dobra za zdravlje? Nekada se smatrala kontroverznom namirnicom, ali ne više

Autor: Zlatko Govedić

Svinjska se mast nekada smatrala kontroverznom namirnicom, no danas se često govori i o njenim korisnim učincima na ljudsko zdravlje. Dok su nekada mnogi vjerovali da je svinjska mast štetna za organizam, novija istraživanja daju cjelovitu sliku.

Budući da kilogram svinjske masti zamjenjuje četiri litre ulja, ona je i ekonomičnija opcija.

Nekada se smatrala opasnom za zdravlje zbog visokog sadržaja zasićenih masnih kiselina kojih ima oko 40%, što je manje od kokosova ulja, koje ima 85%.

Ove vrste hrane poželjno je izbjegavati: Uzrokuju ozbiljne zdravstvene tegoba i tihi su ubojice

No, važno je napomenuti da većinu mononezasićenih masnih kiselina u svinjskoj masti čini oleinska kiselina, koja se smatra zdravom jer je povezana s poboljšanim radom srca i nižom razinom “lošeg” kolesterola. U usporedbi s maslacem, svinjska mast sadrži dvostruko više oleinske kiseline.

Dobra za prženje

Jedna od prednosti svinjske masti je njena visoka temperatura ključanja, zbog čega se njen sastav ne mijenja prilikom zagrijavanja na visokim temperaturama (iznad 250 °C). Hrana pripremljena na svinjskoj masti apsorbira manje štetnih slobodnih radikala u usporedbi s drugim uljima koja se mijenjaju pri prženju.

Važno je napomenuti da pržena hrana ne bi trebala biti glavna komponenta prehrane, ali kada se odlučite za prženje, svinjska mast može biti odličan izbor za postizanje posebnog okusa koji se povezuje s tradicionalnim receptima.

Foto: Pixabay

Masti su važan dio prehrane i imaju svoje prednosti. Istraživanja su pokazala da zasićene masti iz svinjske masti stvaraju osjećaj sitosti, pomažući kontroliranju unosa hrane. Masti se također pretvaraju u energiju i pomažu u apsorpciji vitamina.

Svinjska mast sadrži kolesterol koji pod utjecajem UV zraka u tijelu može pretvoriti u vitamin D, ključan za apsorpciju kalcija.

Tradicionalni lijek

U narodnoj se medicini koristila i kao lijek za različite tegobe. Na primjer, smatra se korisnom za zdravlje kostiju zbog visokog sadržaja vitamina D koji je važan za apsorpciju kalcija. S obzirom na to da mnogi moderni načini prehrane rijetko pružaju dovoljno vitamina D, svinjska mast može biti korisna za osobe s intolerancijom na laktozu.

Najdugovječniji ljudi na svijetu jedu ove grickalice: Izuzetno su zdrave, a jednu svi obožavaju

Tradicionalno se koristi kao prirodni lijek za dišne probleme. Za liječenje bronhitisa, priprema se napitak kuhanjem listova podbjela (Tussilago farfara) u mlijeku, kojem se dodaje svinjska mast. Taj napitak može olakšati simptome bronhitisa.

Iako svinjska mast ima svoje prednosti, važno je napomenuti da se preporučuje umjerena konzumacija. Kao i kod većine namirnica, ključ je u ravnoteži. Prekomjerno konzumiranje masti može dovesti do viška kalorija i drugih zdravstvenih problema. Kao i uvijek, prije nego što uvedete promjene u svoju prehranu, savjetujte se s liječnikom ili nutricionistom kako biste bili sigurni da je svinjska mast odgovarajući izbor za vašu prehranu.

Autor:Zlatko Govedić

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.

Read More