Jedan rukav vam je duži od drugog, a jedna cipela istrošenija nego druga? Moguće je da vam prijeti skolioza kičme!

Jedan rukav vam je duži od drugog, a jedna cipela istrošenija nego druga? Moguće je da vam prijeti skolioza kičme!

Posted by: Aura Redakcija

in BOLESTI, SIGNALI TIJELA

Bol u leđima nije najočitiji znak skolioze jer ima dosta suptilnijih, naizgled nepovezanih simptoma na koje bi trebali obratiti pažnju. Budući da iskrivljena kičma može imati negativni efekat na ostatak vašeg zdravlja, obratite pažnju na ove potencijalne znakove

1. Iskrivljen prsni koš
Ako primijetite da je vaš prsni koš iskočio više na jednu stranu, to je najvjerovatnije zbog abnormalne putanje kičme. Kada je skolioza prisutna, leđna putanja pomiče se bočno ili na stranu.
Glavni je znak skolioze torzija prsnog koša kao rezultat rotacije kičme, što rezultira pojavom rebrene grbe. Asimetrija prsnog koša u pretklonu je, prema tome, glavni znak.

2. Nejednaka ramena
Uspravite držanje, pogledajte se u ogledalo i provjerite je li jedno rame više od drugoga. Naime, zbog bočne zakrivljenosti kičme jedna lopatica ili rame može biti izraženije od drugoga.

Izbočenje zbog rotacije kičme i deformacije rebara stvaraju utisak izraženije, izbočenije lopatice. Lopatica međutim nije promijenjena sama po sebi.

Pojava neravnih ramena može bit suptilan znak skolioze, no ne mora uvijek značiti da je riječ o toj bolesti. Neravnomjerna ramena manje su važan znak, mogu biti i posljedica lošeg držanja.

3. Naborana majica na jednoj strani
Naravno, naborana odjeća ne znači automatski da je riječ o skoliozi, ali ako stalno povlačimo prema dolje jednu stražnju stranu majice, to može biti vrlo suptilan znak skolioze, odnosno postraničnog iskrivljenja kičma koji rezultira iskrivljenom zdjelicom.

4. Jedan rukav duži nego drugi
Možda ćete primijetiti da je jedan rukav uvijek duži od drugoga, bez obzira na veličinu koju kupujete. Ovisno o mjestu iskrivljenja, vaša ramena mogu biti neujednačena (jedno veće ili manje od drugoga). Zakrivljenost također može uzrokovati da je lopatica niža ili viša od druge i izbočenija u odnosu na drugu.

Ako se osjećate kao da stalno navlačite prema dolje jedan rukav, posjetite doktora koji će utvrditi je li u pitanju skolioza.

5. Jedna cipela istrošenija nego druga
Budući da zakrivljena kičma pomiče zdjelicu, to može uzrokovati neravnomjeran hod. Ta promjena u kukovima koji nisu u istoj razini, može utjecati na neujednačeno trošenje pete na jednoj cipeli.

6. Osjećaj nelagode tijekom hodanja
S obzirom na probleme u kretanju koji su povezani sa skoliozom, možda ćete primijetiti da se osjećate ‘’čudno’’ dok hodate ili trčite. Kada hodate, možda ćete primijetiti da je klizno kretanje ruku neujednačeno, a to se događa zbog mišićnog disbalansa koji onemogućuje tijelu ispravan način kretanja.

7. Hronična mišićna napetost
Ako je vaše tijelo čak i malo iskrivljeno, to može izazvati neugodne bolove. Tokom vremena, skolioza može uzrokovati mišićnu neravnotežu oko kičme koja može stvoriti hronično slabe mišiće.
8. Uvijek se oslanjate na istu nogu
Iako je udobno savinuti koljeno i nagnuti se na jednu stranu dok stojite, zabrinite se ako se uvijek oslanjate na istu nogu. Skolioza stvara neravnotežu u zdjelici koja se često olakšava zauzimanjem asimetričnog položaja tako da je težine više na jednoj nozi.

9. Otežano dišete
Ako se osjećate malo nelagodno kada duboko udahnite ili ponekad imate osjećaj ‘’gušenja’’, to bi moglo biti zbog iskrivljene kičme jer skolioza može ograničiti širenje rebara, a dišne organe stisnuti, zbog čega možete otežano disati.

Broj pregleda:
1.767

skolioza kičme 2021-08-19
Aura Redakcija