Koliko je opasno razbijeno jaje u pakovanju

pixabay.com

Prilikom kupovine jaja u supermarketima neretko se dešava da bar jedno u pakovanju bude razbijeno. Stručnjaci upozoravaju da ta napukla jaja mogu biti veoma opasna i da ih ne treba dirati.

Dejan Krnjaić sa Fakulteta veterinarske medicine rekao je da, kada se nađu u takvoj situaciji, potrošači ne bi trebalo da uzimaju jaje i prebacuju ga iz jedne u drugu kutiju.
Trebalo bi uzeti drugu kutiju u kojoj jaja nemaju nikakva oštećenja da bi bili potpuno sigurni da nećete dobiti neku infekciju, kazao je za RTS Krnjaić.

Stručnjaci upozoravaju na mogućnost zaraze salmonelom, čiji su najčešći simptomi grčevi u stomaku, povišena temperatura i malaksalost.

– Salmonela je bakterija koja se dobija konzumiranjem hrane koja je kontaminirana, a nedovoljno termički obrađena i to je najčešće reč o namirnicama životinjskog porekla, najpre meso, mesne prerađevine, mleko i mlečni proizvodi, pogotovo jaja i proizvodi od jaja – objašnjava dr Sonja Giljača, epidemiolog Gradskog zavoda za javno zdravlje.

Krnjaić dodaje da, pored salmonele, mogu i neke druge bakterije da uđu, poput kampilobaktera ili nekih drugih mikroorganizama koje mogu dovesti do toga da se jaje pokvari, pri čemu menja i izgled i miris.

– Međutim, salmonele nekada mogu da budu prisutne i da vama jaje na prvi pogled deluje potpuno upotrebljivo i vi da dobijete infekciju – upozorio je Krnjaić.