Jedite ribu i budite pametniji

Nezasicene masne kiseline, koje se u velikoj meri nalaze u ribi, povecavaju koeficijent inteligencije, pokazalo je istrazivanje koje je sprovelo nemacko drustvo za medicinu prehrane iz Bad Aachena.

Buduci da je istrazivanje dokazalo da nezasicene masne kiseline mogu poboljsati koeficijent inteligencije, nemacki naucnici preporucuju zenama da tokom trudnoce i dojenja uzimaju vece koli&#232,ine namirnica koje sadrze nezasicene masne kiseline.

Naucnici su sproveli paralelno istrazivanje tokom kojeg su jednoj grupi trudnica i dojilja davali hranu bogatu nezasicenim masnim kiselinama, poput ribe, a drugoj su grupi trudnica i dojilja davali vece kolicine drugih prehrambenih proizvoda, poput kukuruza. Kukuruz, za razliku od ribe, sadrzi vrlo male kolicine nezasicenih masnih kiselina.

Istrazivanje je sprovedeno cetiri godine nakon rodjenja dece cije su majke ucestvovale u istrazivanju. Rezultati testova inteligencije dece cije su majke u poslednjem tromjesecju trudnoce i prva tri mjeseca nakon rodjenja jele ribu, bili su znatno bolji od one dece cije su majke umjesto ribe jele kuruz.

Nanaucnici su iz toga zakljucili da vece kolicine nezasicenih masnih kiselina tokom trudnoce i dojenja, povecavaju inteligenciju djece.

Zene, tokom trudnoce kroz posteljicu a tokom dojenja kroz mleko, detetu daju sve sto mu je potrebno za normalan razvoj, pod uslovom da se i same pravilno hrane.

U trecem tromjesecju trudnoce razvija se detetov mozak pa zato u tom razdoblju trudnice moraju posebnu paznju posvetiti ishrani. Naucnici stoga preporu&#232,uju trudnicama da dva do tri puta nedeljno jedu ribu.

Zene koje nakon pordjaja nemaju dovoljno mleka moraju potraziti vestacko mleko obogaceno nezasicenim masnim kiselinama.