Kupus i njegovi rodjaci

Kupus i svi njegovi blizi i dalji rodjaci, kao sto su karfiol, kelj, keleraba ili brokoli, izuzetno su bogati biljnim vlaknima i mineralima, narocito kalijumom i vitaminima, supstancama koje su izuzetno korisne ne samo za fizicko zdravlje, nego i za regulaciju nervnog sistema.

Najnovija istrazivanja su pokazala da povrce iz ove familije vrlo dobro utice protiv stvaranja cira na zeludcu i gastritisa. Sem toga, dokazano je da kupus poseduje i neka antibiotska svojstva, narocito je delotvoran protiv bakterije Helicobacter pylori, jednog od glavnih krivaca pojave cira na zeludcu.
Kupus i svi njegovi srodnici su veliki prijatelji srca. Oni sadrze znatne kolicine betakarotena, supstance koja smanjuje rizik od kardiovaskularnih oboljenja.

Zahvaljujuci vitaminu D i bioflavonidima uspesno se bori protiv starenja celija, vrlo su delotvorni kao diuretici, za ciscenje organizma, protiv zapaljivih procesa i gastrointestinalnih smetnji.
Ne treba zaboraviti i njihovo pozitivno dejstvo na zdravlje i lepotu koze, zbog cega se sok od ovih biljaka sve cesce koristi u kozmeticke svrhe.