Jednim potezom 497 lijekova u Hrvatskoj postalo jeftinije: Na listama se pojavili novi lijekovi

Autor: M.D.

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) je proveo postupak godišnjeg usklađivanja cijena lijekova kod ukupno 497 originalnih pakiranja, pri čemu je cijena snižena kod 353 pakiranja lijekova na Osnovnoj listi te kod 144 pakiranja lijekova na Dopunskoj listi.

“Za 10 lijekova, koji su s Dopunske liste premješteni na Osnovnu listu lijekova, više neće biti doplate, a za 134 lijeka na Dopunskoj listi lijekova smanjen je iznos sudjelovanja u cijeni lijeka za osigurane osobe”, priopćili su iz HZZO-a.

Dodaju da su u redovnoj proceduri na liste lijekova HZZO-a su stavljene generičke paralele već postojećih lijekova, a od novih lijekova na listu su stavljeni: lijek enkorafenib i lijek binimetinib, koji se koriste u kombinaciji za liječenje melanoma stadija IIIc kod kojih je dokazana BRAF V600 mutacija te lijek tukatinib za 2. liniju liječenja HER2 pozitivnog metastatskog raka dojke s aktivnim moždanim presadnicama.

HALMED pisao zdravstvenim djelatnicima zbog jednog lijeka: ‘Bilo je slučajeva oštećenja jetre’

U redovnoj proceduri je HZZO na liste ortopedskih i drugih pomagala HZZO-a stavio pomagala nove generacije za kontrolu šećerne bolesti i pomagala za peritonejsku dijalizu, a od novih pomagala stavljena su pomagala iz podskupina stopala, navlake za bataljak i ulošci za proteze različitih proizvođača kao dijelovi proteza za noge.

Autor:M.D.

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.

Read More