Jelovnik za pusace

Studija koja je objavljena u americkom casopisu Journal of Nutrition, govori da se veliki broj pusaca losije hrani od nepusaca. Konzumiraju vise masnoce, hrane bogate holesterolom, alkohol, a mnogo manje namirnice koje sadrze vitamine, antioksidanse i vlakna. Profesor Benvenuto Cesaro sa Milanskog univerziteta upozorava da dim samo jedne popusene cigarete proizvede milion milijardi slobodnih radikala, molekula koji ostecuju celije, pa su tako i odgovorni za nastajanje mnogih ozbiljnih oboljenja.

Iako ne postoje namirnice koje mogu da eleminisu negativna svojstva duvanskog dima, lekari i naucnici pusacima savetuju da kroz ishranu u organizam unose sto vise antioksidanata, kao sto su cink (nalazi se u mesu, jajima, ribi i mlecnim preradjevinama), selen (riba i legumi), magnezijum (u cerealijama), i vitamini od kojih su najvazniji vitamin C (jagode, paprika, kivi, agrumi), E (suseno voce, suncokretovo ulje, klice) i betakaroten (voce i povrce zute, narandzaste i tamno zelene boje).

Da bi uneli dovoljanu kolicinu antioksidanata, pusacima je neophodna raznovrsna i uravnotezena ishrana u kojoj preovladjuje povrce i voce. Privilegovano mesto treba dati vitaminu C koji se u pusackom organizmu u borbi protiv slobodnih radikala trosi mnogo vise. Predlozena dnevna doza ovog vitamina kod pusaca je znatno visa nego kod nepusaca i iznosi 125 za muskarce i 110mg. za zene. U 100gr. kivija se nalazi 85mg, jagoda 54mg, pomorandzi 50mg. a paprici 165mg.

U ovoj studiji se dalje navodi da osobe koje zele da se oslobode ovog poroka a plase se viska kilograma kao posledice, nekoliko nedeklja pre ostavljanja duvana treba da konzumiraju sto vise voca i povrca podeljenih u 5 obroka dnevno.
Iako se zna da 20 popusenih cigareta dnevno sagori preko 200 kalorija, lekari su jedinstveni u stavu da se pravilnom ishranom i redovnom fizickom aktivnoscu sagoreva mnogo vise kalorija.