Joga za početnike: položaj sveće za harmoniju čitavog organizma

Foto: Profimedia

Asana Sarvangasana stimuliše rad tiroidne žlezde, prostate i abdominalnih organa. Prijatno isteže ramena i vrat i povećava dotok krvi i kiseonika u mozak. Ova asana poboljšava varenje, ubrzava metabolizam, ublažava simptome menopauze i zamora. Sarvangasana održava kičmu mladom i elastičnom, uspostavlja harmoniju čitavog organizma.

Izvođenje asane: Legnemo na prostirku i ispravimo sve neravnine koje bi ometale izvođenje položaja. Ruke su uz telo dlanovi okrenuti ka podu, brada blago ka grudnoj kosti. Savijemo noge u kolenima tako da je donji deo tela na podu.

Udah – sa izdahom: lagano podići obe noge na devedeset stepeni u odnosu na pod.

Udah – sa izdahom: podići noge i telo u kosu sveću. Dlanovima blago pridržavamo donji deo leđa. Dišemo svojim ritmom.

Kada je telo pripremljeno, podižemo se na ramena i dođemo u konacan položaj sveće.

Udah – sa izdahom: savijemo desnu nogu spajajući koleno i čelo. U položaju udišemo belu obnavljajuću svetlost kroz levo stopalo, a izdah je spontan (tri udaha i izdaha). Ispravimo desnu nogu i ponovimo isto levom nogom. Saviti obe noge u kolenima puštajući da se spuste do čela.

Dišemo u položaju svojim ritmom, blago pridržavamo donji deo leđa. Zadržimo se u položaju koliko prija. Vratimo dlanove na pod, dlanovi su tačke oslonca.

Udah – sa izdahom ne odižući glavu od poda, lagano vraćamo leđa i noge na pod. Prilikom izvođenja asane osvestimo događanje u telu i vežbu izvodimo samo u granicama prijatnosti.

Tekst: Marija Milačić

Izvor: Sensa