JUBILARNI 25. FESTIVAL EVROPSKOG FILMA PALIĆ: Evo ko će ga otvoriti! (FOTO)

Jubilarni 25. Festival evropskog filma Palić otvoriće se sutra uveče, 14. jula, Dušan Kovačević, čuveni srpski reditelj, na fantastičnoj Letnjoj pozornici gde će formalno preuzeti funkciju predsednika Saveta Festivala od Mire Banjac.

Na Festivalu će biti prikazano stotinak evropskih filmova, u 12 programskih celina: glavni takmičarski program, Paralele i sudari, Mladi duh Evrope, Novi mađarski film i druge selekcije.

 

foto: N.H.

Festival će otvoriti, van konkurencije, italijanski film Srećan kao Lazaro Alis
Ročvočer, dobitnice nagrade za najbolji scenario ove godine u Kanu. Ovaj film
priča o prijateljstvu dva mladića – Lazara, seljaka naizgled prostodušnog zbog svoje dobrote, i Tancredia, plemića opterećenog sopstvenom maštom. Posle njega uslediće višenagrađeni nemački film Styx Volfganga Fišera, okeanska alegorija o odgovornosti pojedinca u suočavanju sa migrantskom krizom.
Radetu Šerbedžiji i Brajanu Koksu biće uručena nagrada „Aleksandar Lifka“, za izuzetan doprinos evropskom filmu, i to Šerbedžiji 15. jula, a Brajanu Koksu 16. jula. Šerbedžija će u Narodnom pozorištu Jadran održati koncert u nedelju uveče, u 22 sata, a u predfestivalskom programu prikazani su njegovi filmovi Oslobođenje Skoplja, film Živojina Pavlovića Dezerter i još nekoliko filmskih ostvarenja.

 

foto: N.H.

Nagrada “Underground Spirit” 25. Festivala otići će u ruke rediteljskom dvojcu
Tica Kovi i Rajnar Frimel. Uspostavljena 2008. godine, ova nagrada dodeljuje se za izuzetan rad na polju nezavisnog filma, kao i jedinstven pristup filmskom jeziku i autentičnu autorsku poetiku stvaranu izvan dominantnih tokova filmske industrije. Publici na palićkoj pozornici koja je najviše nalik pulskoj Areni, obratiće se na otvaranju i pokrajinski premijer Igor Mirović, kao i gradonačelnik Subotice Bogdan Laban, a biće prikazane povodom četvrt veka Festivala i slike iz festivalskog albuma od 1993. do 2017. godine. Publici će se obratiti i reditelja filma Styx Volfgang Fišer, gost Festivala.

Prateći program obuhvata izložbu o Mileni Dravić, dugogodišnjoj predsednici
Saveta Festivala, koja će biti otvorena 17. jula, predstavom „Kad je Sombor bio

Holivud“ o pioniru filma Ernestu Bošnjaku, promociju dopunjenog izdanja knjige Nebojše Popovića „Dodir večnosti“, o dobitnicima nagrade „Aleksandar Lifka“. Na otvaranju, biće predstavljen Internacionalni žiri Festivala u kojem je i srpska glumica Nataša Ninković. U okviru Glavnog takmičarskog programa, taj žiri dodeliće nagrade “Zlatni toranj” za najbolji film i “Palićki toranj” za najbolju
režiju. Predstaviće se i FEDEORA žiri kao i Međunarodni žiri kritike (FIPRESCI).

 

foto: N.H.

Glavni takmičarski program predstaviće 14 izuzetnih filmskih ostvarenja, koja su osvajala značajne nagrade na velikim festivalima Evrope.
Belgijsko ostvarenje Devojka o 15-godišnjoj Lari u telu muškarca sa snom da
postane balerina, nagradjen na Festivalu u Kanu, beloruski Kristal rediteljke Darje Žuk, švedski film Nekretnine, novi film makedonskog reditelja Vladimira
Blaževskog Godina majmuna je meka politička satira o šimpanzi koji beži iz ZOO vrta i tako postaje prkosni heroj na sumornom Balkanu, španski film Karmen i Lola, o ljubavi dve romkinje, francuska priča U ratu, dobitnik nagrade “Un certain Regard” Granica švedsko-danske produkcije o pograničnoj policajki koja razvija čudne simpatije prema osumnjičenom, norveški film Uteja, mađarski Genezis o malom Romu, nemački film Kristijana Pecolda Tranzit, deo je filmskog repertoara.

Na granici između realnosti i fantastike je film van konkurencije Bez dodira Adine Pintilije, dobitnice Zlatnog medveda u Berlinu, koji će i zatvoriti Festival
evropskog filma na Paliću.

 

foto: N.H.

Kurir.rs/N.H., Foto: N.H.

NE PROPUSTITE

DUH STARIH VREMENA: Grupa Srbski pravoslavni pojci otvorili kulturnu sezonu na Paliću

OPET JE U SVOM KAVEZU: Vraćen nestali majmun iz ZOO vrta na Paliću!

 


Kurir

Autor: 
Kurir