Jutarnji ražnjići

Canon 700 D

 

 

Kuva i piše:
Ana Ćubela

 

 


hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela


 

 

Nikada nećete ostati gladni ukoliko u kući imate malo slanine ili jaja, nekog starog hleba, parče sira, tunjevinu…. Kada god idem u kupovinu gledam da dopunim zalihe stvari koje mogu da traju, koje mogu da stoje po ćoškovima frižidera, fioka ili zamrzivača i od kojih uvek može da ispadne pristojno jelo. Čuj pristojno? Ma savršeno.

Tako je i jutros bilo. Recikliranje zaostale hrane.

Potrebno vam je:

  • 5 – 6 malih parčića hleba
  • 5 – 6 tankih šnita dimljene slanine (mada može i manje)
  • 5 – 6 tankih listića gaude ili kockica gaude ili čak kockica mladog sira

I to je to. Sve ostalo je stvar pakovanja.

Meni je od juče ostala tanka ali duguljasta lepinja koja je odlično poslužila. Isekla sam tanke kriške i prosušila ih u suvom tiganju. Da postanu hrskave. Veoma važan faktor mnogih jela – hrskavost.

Zatim sam uzela 4 lista gaude i prepolovila ih da dobije trake. U njih sam uvila parčiće hleba. A zatim sam tu rolnicu uvila u slaninu. Preklopila sam tako da ivica, odnosno kraj šnite padne na sredinu.

U zagrejan tiganj sam spustila parčiće tako da ta strana, gde je kraj slanine, bude dole. Odmah se zalepila, bez mogućnosti odlepljivanja.

Ukoliko pratite pravila restrikcije na hleb možete da stavite parče sveže mocarele. Taman je takav bio i oblik hleba, odnosno lepinje. A možete čak i mlad sir ili fetu, ali onda se ražnjići neće ovako lepo topiti.

Pecite paketiće s jedne strane dok ne porumene, a zatim i sa druge. Za minut i po, posao je gotovo. A onda sam ih lepo sve naređača na štapić za ražnjiće, uzela kao sladoled i…. kraj već znate.

Odličan doručak! Zašto ražnjiće praviti samo za ručak.

Uživajte.