Kada je seks bolno iskustvo?

U nekom trenutku u životu, većina žena makar jednom doživi bolan seksualni odnos. U većini slučajeva lekari tvrde da je takva nelagodnost prolazna, mada se u retkim slučajevima dešava da je nekim ženama to trajan problem. Ovakvu situaciju dalje komplikuje shvatanje većine žena pa i nekih lekara da uvek treba kriviti neki emotivni problem. Žena kojoj se desi da joj je seksualno iskustvo bolno ne treba automatski da misli da je sve samo u njenoj glavi i da je situacija beznadežna. Eksperti smatraju da su zdravstveni faktori češće uzrok.

Najčešći uzrok bolnog seksualnog odnosa je nedovoljno seksualno uzbuđenje. U trenutku kada je telo žene spremno za seks vagina se širi i dužina i širina, postaje vlažna što umanjuje trenje. U slučaju kada žena doživi bolno seksualno iskustvo iako je doživela puno seksualno uzbuđenje trebalo bi da konsultuje svog ginekologa.

Problem sa bolom je što on blokira seksualno uzbuđenje, što izaziva bol ili neprijatnost tokom vođenja ljubavi. Kada žena doživi bolno iskustvo, pribojava se ponovnog doživljavanja bola, što smanjuje mogućnost seksualnog uzbuđenja i tako se zatvara začarani krug.

Tehnike koje pomažu:

– Opuštanje – ovo je najvažnija stvar, treba da učinite bilo šta što vas opušta, možete se okupati, duboko disati.

– Poradite na vašim ljubavnim odnosima, morate da budete sigurni da van je um i srce spremno za seks isto kao i telo. Ako ste zbog nečega nezadovoljni svojim partnerom, bitno je da to sa njim prvo raščistite.

-Primenjujte vežbe koje jačaju mišiće karlice, takve vežbe omogućavaju da genitalni organi budu bolje snabdeveni krvlju i čine vas spremnijom za seksualno uzbuđenje.

– Probajte da koristite fantaziju, doveite sebe u raspoloženje okrećući se svojim najdražim fantazijama.

– Uživajte u senzualnosti, dopustite da vaše telo uživa u zadovoljstvu koje donosi dodir.

– Srimulišite vaš simpatički nervni sistem, vežbom, gledanjem horora…bilo čim što ubrzava rad srca, eksperti su utvrdili da 15 do 30 minuta kasnije će te biti mnogo više raspoloženi za seks nego pre.

Kada treba konsultovati ginekologa?

Ukoliko ni jedna tehnika ne pomogne pa duži period imate nelagodnost ili bol tokom seksualnog odnosa, trebalo bi ta proverite kod vašeg ginekologa da ne postoji neko oboljenje koje je krivac za takvo stanje. Ginekolog će postaviti sledeća pitanja:

-Da li osećate bol samo u predelu vagine ili je on dublji?

– Da li bol osećate samo sa jedne strane stomaka ili vas boli ceo?

– Da li imate bolove u donjem delu leđa?

– Kako opisujete bol, kao dubok konstantan bol, ili vas peče, ili je oštar i probadajući?

– Da li osećate bol samo tokom polnog odnosa ili bol ostaje i posle?

– Da li je osećaj bola različit u različitim periodima meseca ili je različit tokom primene različitih poza?

Ukoliko se bol često pojavljuje u donjem delu stomaka ili zahvata samo jednu njegovu stranu, trebalo bi da posetite ginekologa kako bi om mogao da utvrdi da li se radi o nekom ginekološkom oboljenju kao što je: endometritis i vulvovaginitis, koje se lako leče.