Ulje koje čuva zdravlje

Plod i seme bundeve imaju lekovito dejstvo. Seme bundeve sadrži visok postotak ulja (50%), u kome dominiraju esencijalne masne kiseline (n-6 i n3 familije), koje organizam me može da stvara. Ulje je bogato i proteinima (35 – 45%), vitaminima A, B1, B2,C, D, E i K i mineralima, pogotovo fosform i cinkom.

Kao dobar izvor esencijalnih nezasićenih masnih kiselina koje su neophodne organizmu za normalan rast, razvoj i brojne druge funkcije uključujući i reproduktivnu, spada pored konopljinog i lanenog ulja u nutritivno najvrednija ulja. Esencijalne n-3 masne kiseline koje ovo ulje sadrži u visokom procentu štiti organizam od infekcija, jača imuni sistem, štite srce i krvne sudove snižavajući nivo triglicerida a povećavajući nivo HDL čestica (dobar holesterol)

Bundevino ulje deluje stimulativno na čitav organizam: urogenitalni, digestivni, kardiovaskularni, endokrini, nervni, kao i na kosti, mišiće, zglobove i kožu.

Oboljenja na koje bi bundevino ulje moglo delovati je : povišeni krvni pritisak, oboljenja srca, smetnji pri mokrenju kod uvećane prostate, dijabetes, reumatizam, osteoporoza, različita oboljenja kože.

Ulje bundeve ima izuzetno prijatan ukus pa se u kuhinji može iskoristiti u vidu preliva za salate, kuvanim jelima od povrća, pirinča, pečuraka, testa, mesa za peciva i kolače.