Kafa dobar izvor antioksidanasa

Nemojte da očavajate ako vam ruke drhte iznad treće kafe koju od jutra pijete. Preko nje unosite više antioksidanasa nego od voća i povrća koje pojedete tokom dana, prema najnovijoj studiji američkih dijetetičara.

Premda su brusnice i crveni grejpfrut najbogatiji izvor antioksidanasa, one nisu uobičajeni sastavni deo u ishrani. Naučnici su u ovoj studiji merili količinu antioksidanasa u 100 različitih tipova namirnica, uključujuči povrće, voće, koštuničasto voće, začine i kakva je potrošnja ovoh namirnica u Americi.

Pokazalo se da je kafa najznačajniji izvor antioksidansa s obzirom da amerikanci unose proporcionalno mnogo manje ostalih namirnica koje su njihov izvor kao što je voće i povrće. Posle kafe sledi crni čaj, banane i kokice.

Antioksidansima je propisana sposobnost štoto od srčanih oboljenja i raka jer pomaže da se organizam oslobodi slobodnih radikala, destruktivnih molekula koje oštećuju DNA u ćelijama. Voće i povrće su bolji izvori antioksidanasa s obzirom na nutricionalnu vrednost ovih namirnica tj. one su takođe izvor vitamina, minerala i celuloznih vlakana.

Ovo istraživanje je najnovije u nizu istraživanja koja su donele zaključke da kafa smanjuje rizik od raka debelog creva i jetre, dijabetesa tipa 2 i Prkinsonove bolesti. Antioksidansi koje sadrži kafa zovu se polifenoli.

Naravno prevelika količina kafe čini ljude nervoznim, čak povećava nivo holesterola u krvi, pa dietetičari preporučuju umerenost u njenom konzumiranju.