Kakav je uticaj Oktoberfesta na životnu sredinu?

Foto: EPA-EFE/PHILIPP GUELLAND

Međutim, za istraživače sa Tehničkog univerziteta u tom gradu, ova šesnaestodnevna žurka je nešto sasvim drugo – alarm za uzbunu.

Kada su prošle godine vršili merenja mobilnim senzorima na prostoru festivala, otkrili su nešto poražavajuće: instrumenti su pokazali da je Oktoberfest „izbacio“ skoro 1500 kilograma metana, što je čak 10 puta više od količine koja je „isplivala“ iz američkog grada Bostona u istom periodu.

Naučnici većinu emisija pripisuju curenju i nedovoljnom sagorevanju unutar aparata za kuvanje i grejanje. Zanimljivo je da se 10 odsto od toga pripisuje prisutnima na festivalu – tačnije njihovim gasovima i podrigivanju.

Džia Čen, koja proučava gasove sa efektom staklene bašte u urbanim sredinama, objašnjava da se primećena koncentracija metana ne može objasniti isključivo biogenim izvorima.

„Imamo snažne indikacije da su glavni izvori emisije metana iz sagorevanja fosilnih goriva sa roštilja na plin i grejnih aparata“, kaže Čen koja je sa svojim timom studiju pod nazivom Methane Emissions from the Munich Oktoberfest objavila u naučnom časopisu Atmospheric Chemistry and Physics.

Inače, metan je, nakon karbon-dioksida, drugi najčešći gas sa efektom staklene bašte koji je posledica aktivnosti čoveka. Iako je kratkog veka, metan je efikasniji od ugljen-dioksida u zagrevanju atmosfere i odgovoran je za oko 20% globalnog zagrevanja usled antropogenih emisija gasova sa efektom staklene bašte od 1750. godine do danas.

Inače, više od šest miliona ljudi svake godine poseti Oktoberfest, na kome se nalazi oko sedam miliona litara piva, 100.000 litara vina, pola miliona pilića i četvrt miliona kobasica! Pošto su primetili skok u nivou metana u Minhenu tokom Oktoberfesta u prethodnih nekoliko godina, Čen i njene kolege su odlučile da prate festival i provere da li veliki događaji poput Oktoberfesta doprinose emisiji gasova sa efektom staklene bašte.

Na iznenađenje celog tima, u proseku svaki kvadratni metar Oktoberfesta u 2018. godini otpuštao je 6,7 mikrograma metana u sekundi! Manje od 10% je, kao što je već navedeno, došlo od posetilaca festivala, u formi fratulencije i podrigivanja.

Čen veruje da ova studija može pomoći organizatorima festivala širom sveta da pripreme konkretne politike za smanjenje emisije metana. To bi, zapravo, trebalo da bude njihova odgovornost i obaveza, s obzirom na to da je jedan od zaključaka studije i to da je ispuštanje metana dovoljno veliko da se ovaj i slični festivali mogu smatrati izvorima gasova sa efektom staklene bašte u lokalnim zalihama emisija.

U saradnji sa Centrom za promociju nauke, „Danas“ predstavlja izabrane priče sa naučnopopularnog portala elementarium.cpn.rs

Original Article