Kako da budete najbolji kandidat na razgovoru za posao

Foto: Profimedia

Da li ste nekad pomislili da je možda to jedan od razloga što nema rezultata? Možda baš to što vam je sve postalo rutina kvari utisak koji ostavljate na poslodavca?

Zamislite kako je osobi koja treba da vas zaposli. Za jedno radno mesto videće još desetak kandidata sličnih vama, kojima traženje posla postaje sve mučnije i čije lice, stav, govor i ponašanje šalju poruke tipa: hajde samo da se ovo što pre završi, od ovoga ionako neće biti ništa, sigurno već imaju nekoga…

Stop! Prekinite ovaj film! Hajde da promenimo scenario!

U oglasima ste pronašli konkurs za posao koji vam savršeno odgovara. Vaše kvalifikacije i iskustvo su baš kako treba. Odličan je i poslodavac. Poslali ste inspirativan, promišljeno sastavljen CV, prilagođen očekivanjima poslodavca i potrebama radnog mesta. Dobili ste poziv za intervju. Počnite ozbiljno da se pripremate i preuzmite odgovornost za ishod. Zapamtite, potreban vam je samo jedan pravi, odličan intervju!

Vi sada ne idete na još jedan razgovor, po svemu sličan prethodnima. Idete na X intervju, u X kompaniju, koja neguje X organizacionu kulturu, ima X stav i podržava X vrednosti. Famozni X faktor je tu da vas podseti kako su svaki posao, poslovno okruženje i poslodavac jedinstveni, mada svi intervjui običbo liče jedan na drugi,. Ako zaista želite da se zaposlite baš tu, vaši stav, izgled, ponašanje, motivacija i odgovori na postavljena pitanja treba da odgovaraju baš tom poslu i poslodavcu, onome u šta on veruje i šta mu je važno. Kako ćete to postići?

Sigurno znate koliko je važan prvi utisak, koji se formira u prvih nekoliko sekundi poznanstva. Izgled, stav, stisak ruke, osmeh, stepen urednosti i usaglašenosti sa situacijom i okruženjem procenjuju se na svesnom, ali još više na nesvesnom nivou u tren oka, a ostaju zauvek.

Obratite pažnju na izgled, koliko god mislili da će pamet, iskustvo i kvalifikacije biti presudni da bi osobe koja vas procenjuje zaključile kako ste baš vi potrebni kompaniji. Setite se da one treba da vas gledaju i slušaju u narednim godinama. Ljudi nesvesno biraju slične sebi stvarajući prijatno okruženje za rad. Zapamtite, vi želite da postanete deo već postojećeg tima, njegovih vrednosti i normi.

Tatjana Šokčić, poslovni konsultant, predavač i osnivač HR Centra za razvoj poslovanja