Kako da jedete hleb, a da se ne ugojite

Youtube/Preppy Kitchen

Foto: Ilustracija

Kada je u pitanju gubitak težine, mnoge dijete savetuju da izbegavate hleb. Ako ste među onima koji se teško odriču hleba, obradovaće vas informacija da postoji mogućnost da ga ne izbacite iz ishrane, čak i ako želite da smršate.

Uz jedan trik, objašnjen u nastavku, možete prepoloviti broj kalorija koji unosite s hlebom, piše Zadovoljna.rs.

Jednostavno zamrznite hleb

Tajna leži u tome da nakon kupovine ili pečenja hleb samo stavite u zamrzivač, jer učinak hlađenja i zamrzavanja skrob pretvara u otporni skrob. Možda zvuči čudno, ali ovim potezom telo apsorbuje mnogo manje kalorija kada jedete hleb.

Otporni skrob, međutim, ima i druga korisnija svojstva koja se odnose na činjenicu da stvara hranu za crevne bakterije. Ovo je jedan od razloga zašto stručnjak za ishranu dr Majkl Moslej voli da drži svoj hleb u zamrzivaču i odmrzava ga i koristi po potrebi.

“Otporni skrob znači da telo apsorbuje manje kalorija i da ih je stoga više dostupno crevnom mikrobiomu (crevnim bakterijama), što dobrim bakterijama daje nešto čime mogu da se hrane i uz pomoć čega mogu da se razmnožavaju”, objašnjava on, navodi Aktivni.si, a prenosi City magazine.

Beli hleb je inače poznat po visokom glikemijskom indeksu, zbog čega nivo šećera u krvi prebrzo raste. Ako ga zamrznete, stvara se veći udeo otpornog skroba, što znači da se jednom zamrznuti kruh sporije vari u telu i kao rezultat toga ne izaziva nagli i ekstremni porast šećera u krvi, kao što se događa kod svežeg kruha. Ova vrsta procedure takođe smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2.

I prepečeni hleb dobar je za liniju

Poput zamrzavanja hleba, tostiranje hleba pre jela menja molekule skroba, koji zauzvrat bolje deluju na probavljanje i manje je verovatno da će izazvati nagle skokove šećera u krvi.

Potvrdila je to i studija Univerziteta Oxford Brookes iz 2008. koja je pokazala da prepečeni hleb izaziva 25 posto nižu reakciju šećera u krvi u poređenju sa svežim.

Read More