Kako da očistite mrlje od hrane

Foto: Profimedia

Bobičasto voće

Belu tkaninu isprskajte limunovim sokom ili ih stavite na direktno sunce koje ce izblediti fleke. Odeću u boji istrljajte sapunom za uklanjanje fleka.

Kečap

Potopite odmah isflekani deo u hladnu vodu u koju ste dodali dve kašićice sirćeta i jednu sredstva za pranje sudova. Posle pola sata istrljajte fleku i isperite. Ukoliko se ne skine, ponovite postupak. Suve fleke istrljajte solju za fleke i potopite u vodu. 

Crveno vino

Mrlje od crvenog vina najpre osušite suvom krpom, zatim utrljajte hladnu vodu ili alkohol, pa na kraju isperite sircetom ili kiselom vodom. Pomaže i so posuta preko mrlje, kao i belo vino. 

Masnoća

Fleke od masnoće najbolje ćete skinuti tečnim deterdžentom koji ćete odmah utrljati na fleku. Tkaninu potopite u toplu vodu da odstoji preko noći. Potom operite u veš-mašini. Reagujte brzo! 

Sladoled

Kod majica u boji koristite blagi odstranjivač fleka. Osušene fleke možete istrljati izdrobljenom tabletom za mašinsko pranje posuda ili ih oprati kiselom vodom.

Ovde pročitajte kako da očistite mrlje od šminke.

Ne zaboravite sledeća pravila!

  • Što je mrlja svežija, to je šansa za njeno uklanjanje veća.
  • Fleku nemojte trljati vec je istapkajte pamučnom krpom od ivice ka središnjem delu.
  • Vodite racuna o uputstvu na etiketi. Pre upotrebe svaki preparat za uklanjanje fleka proverite na porubu tkanine. Ako boja počne da se skida, nemojte ga koristiti.
  • Tkaninu čistite s naličja da vam na odeći ne bi ostao prljav krug.

Dragana Gojković