Kako da odaberete najbolju lubenicu

Najpre tražite onu sa što tamnijom korom, glatkom, ali ne i previše sjajnom. Obratite pažnju i na peteljku, koja ne sme da bude suva. Kada kucnete po kori, zvuk koji dopre do vas ne sme da podseća na odjek šupljeg predmeta. Ukoliko čujete puckanje kada je pritisnete i prinesete ušima, bićete sigurni da je zrela. Naravno, imate pravo i da tražite da vam iseku komadić da je probate.

Kako da je isečete

Najpre joj odsecite poklopac, tj. gornji deo gde je peteljka. Potom je prepolovite, pa svaku polovinu još na pola i dobićete četiri komada koje ćete dalje lakše seći na još manje ili tanje komade.
Svaku krišku stavite na tanjir, pa nek se gosti dalje sami zabavljaju. Ili, ukoliko imate više vremena, odsecite koru, pa lepe sočne crvene delove naseckajte na kockice i servirajte u činije.

Kako da je ohladite

Ako ste nestrpljivi i ne možete da sačekate da se lubenica dovoljno ohladi, najbolje je da je isečete na kriške i da svaku uvijete u alu-foliju. Tako spakovanu nakratko je stavite u zamrzivač. Isto ćete postići i ukoliko lubenicu potpuno očistite, naseckate na kockice, stavite u plastičnu posudu s poklopcem, lepo zatvorite i ubacite u zamrzivač na sat vremena.
Lubenicu čuvajte u frižideru celu ili sečenu najviše nedelju dana. Isečenu lubenicu omotajte plastičnom folijom da sprečite njeno isušivanje i upijanje mirisa druge hrane.

Najlepša voćna salata

Prerežite lubenicu na tri četvrtine visine tako da koru i meso duboko zarežete nožem. Napravite cikcak rez oko cele lubenice na naznačenoj visini da dobijete dva dela – kup i poklopac. Kašikom za sladoled iz mesa poklopca vadite kuglice ili jednostavno taj deo isecite na kockice. Izdubite i malo sredine iz donjeg dela lubenice. Sok koji je iscureo ostavite u lubenici. Na kockice naseckajte dve breskve, običnu dinju i ananas dinju. Očistite zrna crnog i belog grožđa. Lubenicu napunite pripremljenim voćem, vratite joj poklopac i stavite u frižider na dva sata. Zatim je otklopite i stavite pred goste.