Tri škakljiva pitanja za ginekologa

Žene se još ustručavaju da postavljaju škakljiva pitanja koja se tiču seksualnosti, kaže dr Marica đuran, ginekolog Doma zdravlja „Dr Ristić“. Ipak, i tu se oseća pomak, posebno među mlađom populacijom i trudnicama. Kako naša savetnica kaže, nijedno pitanje nije neprijatno, a odgovori ne treba da plaše!

Da li se polno prenosivi virusi mogu dobiti i putem oralnog seksa?

Mada deluje bezbednije, oralni seks nije bezopasniji od klasičnog. Ipak, znanje o rizicima pri ovakvom načinu uživanja treba da eliminiše rizike, ali nikako seks. Mnogima omiljena poza 69, najčešće nosi opasnost od virusnih infekcija. Zaštite u vidu kondoma ili membrana mogu da budu korisne u sprečavanju infekcija, ali je najbolje ovakva seksualna zadovoljstva pružati i primati samo od proverenog, nerizičnog partnera.

1. HV – herpes simplex virus tipa 1 i 2 mogu se preneti sa usana na genitalije i obrnuto. Ako znate da je partner imao herpes na usnama ili polnim organima, treba bi zaobiđite oralni seks jer čak i kada nema vidljivih „groznica“, postoji mogućnost da su one baš u fazi izbijanja, kada je partner takođe infektivan. Tu vam ni kondom ne može pomoći. Genitalni herpes u trudnoći je i proširena indikacija za carski rez.

2. Od HPV – humanih papiloma virusa, za oralni način prenošenja najbitniji su oni koji izazivaju kondilome. Prenose se na usne, ždrelo, grlo… Kao i HV, mogu se sa majke preneti an bebu tokom porođaja, pa se preporučuje carski rez.

3. Hepatitis B, nepravedno je u senci HIV virusa. Ne samo da je češći od HIV-a, već je i daleko infektivniji. Dovoljan je jedan kontakt, a opasnosti su razne. Srećom, vakcinacija je uspešna kod rizičnih grupa i zanimanja.

4. HIV virus je opasniji prilikom analnog seksa. Međutim, kao sve virusne bolesti, i on uspeva da se lako i brzo useli u organizam, ako je imunitet oslabljen ili ako postoji bilo kakva vidljiva ili nevidljiva ranica na koži ili sluzokoži. Grickanja pri seksualnom odnosu ozbiljno otvaraju put prenošenju virusa, kao i tako moderni pirsing i tetovaže.

5. Oralnim putem prenose se i kandida, streptokokoka, ešerihija koli, hlamidija, gonoreja…

Da li je rizičan seks u trudnoći?

Sve zavisi od starosti i toka trudnoće, kao i od vrste seksa, ali jedno je sigurno – ne treba izbegavati seks u trudnoći, ako je sve u redu. Tabu da se trudnica time izlaže velikim opasnostima, nije opravdan. Trudnoća je fiziološko stanje žene, a ne bolest. A normalna žena u trudnoći ima čak i pojačan seksualni nagon.
Ipak, ukoliko postoji bilo kakav nagoveštaj rizične trudnoće, krvarenje, bol, ili ukoliko je ranije bilo spontanih pobačaja, intimni odnosi se zabranjuju. Opasnosti od pobačaja su veće u prva tri meseca trudnoće. Tada se u zavisnosti od vrste opasnosti mogu dopustiti neke druge seksualne igre. Pri tome treba voditi računa da se tokom orgazma oslobađa hormon sintocinon koji izaziva kontrakcije materice, pa se nekad mora sprovoditi apsolutna apstinencija.
Seksolozi i ginekolozi preporučuju zadnji bočni položaj prilikom seksualnog odnosa u trudnoći. Trudnica tako oseća i psihičku sigurnost da njeno zadovoljstvo neće ugroziti bebu, što je potpuno prirodni instikt.

Da li konac spirale može da povredi penis prilikom odnosa?

Postoje predrasude da konac spirale može povrediti glans penisa, pa se mnoge žene toga plaše, a muškarci onda imaju strah i od žene i od konca.
Konac spirale može se napipati rukom, ali to ne znači da će na bilo koji način smetati pri seksualnom aktu. On je najviše 2 cm dužine, nežne je strukture i kao što svojim prisustvom ne oštećuje ženin grlić ni vaginu, tako ne može povrediti ni muški polni ud.