Kako da promenimo loše navike hipnozom

Hipnoza je zapravo mentalna budnost, stanje u kojem ste direktno u podsvesti gde su vaše emocije izuzetno jake. U hipnozi, vaše telo je fizički opušteno, ali vaša svest je potpuno budna i prati sve što se dešava. Dakle, dok ste u hipnozi, potpuno ste budni i verovatno svesniji sebe i svojih osećanja nego što ste to bili ikada u svom životu.

O tome da li uz pomoć hipnoze možemo da promenimo negativna uverenja ili loše navike, pa čak i da oslabimo, razgovarali smo sa Tatjanom Beočanin, hipnoterapeutkinjom.

Kako se deluje u hipnozi da se postigne rešenje određenog problema ili promena navike?

– Sugestije su jedini alat kojim se deluje u hipnozi. Spaja se svesno i podsvesno i svesno shvatate šta je to u vašoj podsvesti što vam stvara problem. Tada ste u mogućnosti i da promenite uverenja koja vam više nisu od koristi. Hipnoza vam pomaže da ih se  oslobodite i da putem sugestija, odnosno afirmacija usvojite nova uverenja.

Kako to praktično izgleda?

– Postoji mnogo tehnika hipnoze. Osoba ulazi u hipnozu prateći reči hipnoterapeuta. Prvo radimo na fizičkom opuštanju, a zatim ulazimo u drugačije stanje svesti – u mentalnu budnost. Ovo stanje je najviše nalik meditaciji. Cilj hipnoterapije je da deluje na najdublja uverenja, koja ste stekli kao dete, a koja i dalje u određenoj meri definišu vaš život.

U većini slučajeva praktikujem četiri seanse kroz koje menjamo uverenja, odnos prema konkretnom problemu, pa i sam problem ili naviku. Prvoj seansi prethodi razgovor, i ona je najvažnija. Svaka traje oko sat do sat i po, a radi se na sedam dana.

Da li tokom hipnoze imamo aktivnu ulogu?

– Hipnotizer ima uticaj na osobu koju hipnotiše samo u onoj meri u kojoj mu ona to dozvoljava. Postoje ljudi koji i na hipnozi lažu ili nešto prećutkuju, i koji zapravo nisu spremni da reše određen problem zbog kojeg su došli, pa samim tim ni hipnoterapija na njih ne deluje. Ona nije čarobni štapić kojim mahnete i rešite sve svoje probleme. Ako niste spremni za promenu, ako je dubinski ne želite i ako vam se sugestije ne sviđaju, možete da ih odbijete.

Kao i svaki skeptik, poželela sam i sama da probam hipnozu i da se lično uverim u sve o čemu sam pričala sa Tatjanom. Pokušaću da vam prenesem kako je to izgledalo. Pročitajte više o tome na sledećoj strani.