Kako da uredite balkon ako nemate mnogo vremena za biljke

Foto: Profimedia

“Pametno uređen” je onaj balkon koji izgleda lepo, predstavlja vaš “kutak prirode” ali pritom kod vas ne izaziva talase griže savesti kad god tri dana za redom ne stignete ni da podignete roletne, a kamoli zalivate cveće i orošavate lišće…

Ne postoje “biljke kojima nije potrebna nega”. Svim biljkama je ona potrebna izuzev ako je reč o onim plastičnim… zato planirajte pametno uređenje svog balkona, tako da izgleda lepo ali i da kod vas ne izaziva talase griže savesti kad god tri dana za redom ne stignete ni da podignete roletne, a kamoli zalivate cveće i orošavate lišće…

Odlučite se da investirate u sve elemente balkona a ne samo garnituru – obojite zidove, osmislite pod koji će biti dovoljno prijatan da na njega kročite i ujutru, bosom nogom… drveni “dek” koji i  kod nas može da se nabavi je odlično rešenje.

Izaberite jarke boje i dinamične kontraste – toplina boja asociraće na baštu čak i ako na balkonu nema puno cveća. Ako imate mogućnost da okačite zavesu ili draperiju, izaberite cvetni dezen.

Počnite polako sa biljkama. Početnici koji žele da “hitno” urede balkon obično pokupuju na desetine saksija sa cvećem, neguju ih dve nedelje a onda se razočaraju kad većina ne preživi prvi produženi vikend na kojem je vlasnik neplanirano odsustvovao od kuće još dva dana.

Idealno je da uzmete jednu ili dve biljke i da odmah isplanirate rezervne varijante za zalivanje dok ste odsutni. Napravite žardinjere sa duplim dnom ili postavite dve saksije jednu u drugu, a na polici gde ćete držati biljku predvidite rezervoar za zalivanje kap-po-kap. 

Bolje je da nabavite jednu veću biljku ili mini žardinjeru nego 4-5 manjih biljaka. Kad žurite, zalivanje će ići brže, a u slučaju hitnog pakovanja, jednu saksiju će vam uvek neko “pričuvati” dok se ne vratite s puta.