Kako je biti muškarac rođen 8. marta?

Kako je biti muškarac rođen 8. marta? 1Foto: Pixabay / mundt-reklame

„Kao onaj koji je rođen 8. marta uvek sam mislio da sam srećnik što sam rođen na tako važan datum, posebno jer sam rođen kao nedonošče, od sedam meseci. Dakle, mogao sam da biram koji god datum u sledećih šezdeset dana, izgleda da sam želeo upravo ovaj, koji je u SFRJ uz 29. novembar i 1. maj imao određenu društvenu važnost. Majka mi je uvek govorila da sam njen najlepši osmomartovski cvet. I tu sam dobro prošao, pošto sam, kako je u to vreme bio rodni običaj, mogao da budem najlepša pegla, mikser ili usisivač“, ukazuje za portal Danasa pesnik Radojica Bunčić koji danas proslavlja svoj rođendan.

Prema njegovim rečima, jedina začkoljica u činjenici da je rođen osmog marta jeste da nikad za svoj rođendan nije samo primao poklone, nego i davao majci, drugaricama u školi…

– Svake godine sam npr. bio izabran da baš ja dajem cveće razrednoj za osmi mart i nekako sam poduplao dozu bonbona koji su se tada delili za rođiš u razredu, jer, dupli je praznik! Smatram sve to za veoma pozitivno iskustvo, koje me je učilo solidarnosti. Poklanjati kad svi treba tebi da poklanjaju je jedna od afirmativnih vrednosti koju sam stekao jer sam rođen osmog marta, jer npr. da sam rođen 1. aprila, možda bih naučio lagati, priča Bunčić.

Pored svega, dodaje on, osmi mart će za njega biti i simbol borbe za rodnu ravnopravnost i smatra da nam je potreban ozbiljan i strpljiv, ali hitan dijalog i razumevanje kako bi ravnopravnost bila stvarnost, a ne samo ideološka floskula.

Radijski voditelj Filip Ugrenović, koji je takođe rođen na Dan žena, navodi da je u osnovnoj školi bukvalno svakog 8. marta uz učiteljicu i posle nastavnike dobijao i on ružu.

U srednjoj školi su mu čak poklonili i muzičku kutiju, a tokom fakulteta i posle, kako kaže, nekako se sve preselilo i svelo na Fejsbuk.

– Na Fejsbuku su mi ljudi pisali „Da li je moguće da ti je rođendan 8. marta? Hahahah“ I tako svake godine isti ljudi, kao da se ne sećaju. Veoma mi je to sad sve simpatično i uživam u tome. Uostalom, nije mala stvar biti svojoj majci savršen poklon za 8. mart, ocenjuje Ugrenović.

Kako je biti muškarac rođen 8. marta? 2
Foto: Pixabay / Free-Photos

Student iz Arilja Jovan Stojić svoj datum rođenja vidi kao „famozni osmomartovski rođendan“ i kaže da mu je drago što je rođen na taj datum jer je nekako svima poseban dan pa „čak i oni koji bi inače zaboravili i kad svoj slave mog će se setiti“.

– Za nas rođene na ovaj datum kažu da smo najbolji pokloni našim majkama. Tako da eto svake godine dobijem dosta šaljivih čestitki. Ima tu dosta varijacija i uvek se pojavi neka nova, ali ono što je sigurno to je da ću dobiti ružu ili neki drugi cvet jer bez toga moj rođendan ne može da prođe, napominje Stojić.

Dušan Alavanja iz Zemuna navodi da zbog toga što je rođen 8. marta sa sobom vuče neizbežno doživotno zavitlavanje da si rođen na Dan žena.

– S druge strane, možeš na to gledati kao i da si svojoj majci dao najbolji poklon za ceo život svojim rođenjem. Dok si mlađi, to ti verovatno i smeta dok te zavitlavaju i ostalo, ali kako si sve stariji i kako vreme prolazi, skapiraš da je to isti kao i svaki drugi rođendan. Jedino što imaš prednosti, što kada svi kupuju ženama poklon, i ti isto dobijaš. Tako da u suštini mnogo bolje biti rođen 8. marta, nego na primer devetog, ukazuje Alavanja.

Do polaska u srednju školu student Igor Vuković borio se, kaže, sa stereotipom „ko slavi rođendan na 8. mart on je gej“, i kao nezrela individua padao na svaku prozivku.

Kasnije je to, dodaje, preraslo u simpatičnu šalu koja je sama od sebe isparila, kao i sve glupe prozivke iz detinjstva.

– Izrazitu ljutnju sam osećao kada na moj rođendan rodbina donese cvet mojoj majci i sestri. Smatrao sam da je neophodno da osmi mart bude samo moj dan i ničiji više. Vremenom sam shvatio da to što sam rođen na osmi mart u suštini mom rođendanu daje još veću vrednost. Zbog upečatljivog datuma, na dan mog rođendana, nema čoveka koga znam, a da se ne seti da mi čestita. Sa tolikim čestitkama nema čoveka koji se na taj dan ne bi osećao ispunjenim. Kada sve uzmem u obzir, slobodno mogu reći da sam presrećan, zadovoljan i ponosan što sam rođendan na Dan žena, napominje Vuković.

Original Article