Kako lečiti bolesti prostate

Foto: Profimedia

Upala prostate je prilično česta bolest, koja bar jednom u životu pogađa 10 do 15 odsto muškaraca. Rizik od oboljenja raste sa godinama, pa je važno znati koji su simptomi i kada je potrebno otići na pregled.

Iako je učestalost oboljenja prostate u porastu, većina muškaraca nedovoljno zna o njenom zdravlju i mogućim poremećajima. Strah i neprijatnost od odlaska kod lekara kada se primete simptomi, često dovode do toga da se bolest razvija. Zato smo odgovore na neka pitanja vezana za ovaj organ potražili od dr sci. med. Vladimira Bančevića, urologa na Klinici za urologiju Vojnomedicinske akademije.

Kakvu ulogu ima prostata?

– Prostata je žlezdani organ, smešten u središtu male karlice muškarca. Predstavlja mesto ukrštanja semenih i mokraćnih kanala, a učestvuje u produkciji dela semene tečnosti.

Zašto dolazi do problema sa prostatom? Kakvi su simptomi oboljenja?

– Rast prostate je pod direktnim uticajem muškog polnog hormona. Tokom vremena, a naročito nakon 45. godine života, kod većine muškaraca dolazi do intenzivnijeg rasta prostate i njenog pritiska na mokraćnu cev. Takvo stanje se naziva dobroćudno uvećanje prostate (BPH). Ako u većoj meri narušava kvalitet života, može da se leči – medikamentozno (lekovima) ili hirurški. Najčešći simptomi su otežano mokrenje, prekidanje mlaza mokraće, osećaj da se ne izmokri u potpunosti, učestalo i noćno mokrenje.

U mlađoj populaciji, naročito kod seksualno aktivnih muškaraca, može da dođe do akutnog zapaljenja prostate – prostatitisa, koji se karakteriše bolnim i učestalim mokrenjem, visokom telesnom temperaturom i bolom u predelu prostate, najčešće između nogu (prostata se nalazi ispod bešike). Takvo stanje zahteva lečenje antibioticima. Blaže forme zapaljenja prostate, ili nedovoljno dugo i neadekvatno lečen akutni prostatitis, kao i ponavljana zapaljenja – mogu da rezultuju hroničnim prostatitisom. To oboljenje karakteriše osećaj umerene, ali stalno prisutne nelagodnosti u predelu prostate, kao i blagih do umerenih tegoba sa mokrenjem.

Karcinom prostate je najčešći karcinom u muškoj populaciji. On obično ne daje nikakve tegobe vezane za mokrenje i može da se otkrije jedino tokom urološkog pregleda. Ako se otkrije na vreme, u potpunosti je izlečiv. Baš zbog toga, urolozi preporučuju svakom muškarcu starijem od 50 godina da – iako nema nikakvih tegoba, barem jednom u godini ode na preventivni urološki pregled.

Kako se vrši pregled prostate, i koji su načini lečenja?

– Nakon razgovora sa pacijentom, obavi se pregled prostate prstom (digitorektalni pregled), potom se ultrazvučnim pregledom procenjuje izgled, zapremina i oblik prostate, a iz krvi se uradi analiza prostata specifičnog antigena (PSA) – tumorskog markera, koji je veoma važan u praćenju bolesti prostate. Nakon ovih pregleda, urolog donosi odluku o daljoj dijagnostici ili lečenju.

Ako postoji sumnja na karcinom prostate, nakon pripreme se radi transrektalna ultrazvukom vođena biopsija prostate (TRUS BP), kojom se dobijaju isečci tkiva prostate radi pregleda pod mikroskopom. Ukoliko se potvrdi prisustvo karcinoma, onkološki konzilijum može da preporuči dalje praćenje, operaciju prostate, zračnu terapiju, neku od kombinacija hormonalnih ili citostatskih lekova za lečenje karcinoma prostate, ili neki drugi vid lečenja.

Kakva je prevencija bolesti prostate?

– Urolozi savetuju da muškarci još u ranoj fazi seksualne aktivnosti misle na preventivu: da izbegavaju rizične seksualne odnose i koriste prezervativ. Ako se, ipak, jave tegobe vezane za mokrenje: na primer, primeti sekret iz mokraćne cevi, krenu prve tegobe vezane za noćno mokrenje ili otežano mokrenje, ili se često javljaju simptomi urinarnih infekcija – treba što pre otići na urološki pregled. Većinu oboljenja prostate je lako izlečiti na samom početku, dok odlaganje odlaska kod urologa i započinjanja lečenja može da stvori brojne, dugotrajne i teže rešive zdravstvene probleme.

Prostati ne prija hladnoća, pa posebno pacijentima koji imaju  oboljenje prostate savetujemo veći oprez tokom hladnijih meseci. Postoje stručni radovi u kojima je dokazano da supstanca koja paradajzu daje crvenu boju (biljni pigment likopen, jedan od najjačih antioksidanasa u prirodi), može da ima preventivnu funkciju u sprečavanju razvoja karcinoma prostate. Sa druge strane, hladna i gazirana pića, kao i veoma začinjena jela – često budu okidač koji može da doprinese razvoju zapaljenskih bolesti prostate.

Tekst: Vesna Stanimirović