Kako nas proizvođači obmanjuju: najčešće greške u deklarisanju proizvoda

67

Proizvođači su već u obavezi da posebno obeležavaju alergene u namirnicama, ali na policama i dalje ima najviše stare ambalaže.

Naime, proizvođačima je dat prelazni rok od 18 meseci da se u potpunosti prilagode novim pravilima, piše Politika 7. jula 2014. godine.

U nastavku možete pročitati koje greške najčešće se prave u deklarisanju namirnica i proizvoda koje svakodnevno viđamo na rafovima u supermarketima.

  • Nepravilna upotreba izjave “bez holesterola” – ne može stajati na proizvodu biljnog porekla.
  • Ako na proizvodu stoji slika lešnika ili je rečima pomenut (ili bilo koji drugi sastojak) u spisku sastojaka mora stajati njegova količina u procentima.
  • Ne bi trebalo isticati izjavi “bez GMO” jer u Srbiji ne postoji ni proizvodnja ni prodaja genetski modifikovanih proizvoda.
  • Izjave “bez aditiva” na proizvodima koji sadrže aditive.
  • Pretenciozne zdravstvene izjave –  podiže imunitet, regeneriše jetru, poboljšava rad bubrega, smanjuje apetit… treba da se zamene  odobrenim zdravstvenim izjavama koje imaju tačnu formulaciju i uslove pod kojim se mogu staviti na proizvod.
  • Pogrešna upotreba izjave dijet i slike metra – ova kombinacija isključivo navodi potrošača da će konzumiranjem tog proizvoda smanjiti težinu. Za smanjenje telesne mase postoji odobrena zdravstvena izjava, a nosilac te zdravstvene izjave je biljno vlakno glukoman, tako da ona može stajati samo na proizvodu koji sadrži glukoman.

Ovde pročitajte tri načina kako naši trgovci varaju kupce.

    Article source: http://www.lisa.rs/slobodno-vreme/price-iz-srbije/10662-kako-nas-proizvodjaci-obmanjuju-najcesce-greske-u-deklarisanju-proizvoda.html