Kako negovati zube i usnu duplju kod beba

Foto: Pixabay/Jennyfriedrichs

Takođe, neophodno je i da se promeni svest i pristup u održavanju higijene usne duplje i prvih zuba kod beba.

Roditelji su često u nedoumici kada je potrebno uvesti četkicu za zube, ali do tog trenutka, najčešće, nisu primenjivali nikakvu negu bebine usne duplje, piše za Stetoskop.info dr Olivera Lukač.

I bebama, kao i odraslima, je potrebna nega usne duplje od prvog dana rođenja. Savetujemo roditeljima da, nakon svakog hranjenja, vlažnom gazom prebrišu bebine desni. Gazu je neophodno nakvasiti rastvorom vode i ksilitola. Ova vrsta prirodnog šećera, u obliku praška, se ugrađuje i jača strukturu zuba koji će od nekog trenutka početi da niču, kao i onemogućava adheziju bakterija izazivača karijesa u istima bebe. Na taj način, roditelji su prevenirali nastanak karijesa u najranijem dobu. Naravno, primenu ksilitola je neophodno nastaviti i nakon nicanja zuba jer doprinosi stalnoj mineralizaciji i jačanju zubne gleđi.

Bezbednost ksilitola je detaljno ispitana i on se već godinama koristi kao sastavni deo različitih proizvoda. Do sada smo ksilitol, u malim količinama unosili putem žvaka ili bombona, a sada ga možemo pronaći kao proizvod u dozama prilagođeni deci i odraslima. Takođe, važno je naglasiti prednost primene preparata koji pored ksilitola, sadrže i koral sango. Obe supstance su veoma efikasne i predstavljaju ključ unapređenja oralnog zdravlja kod svih uzrasta i kategorija stanovništva, pošto su potpuno bezbedne i ukoliko se progutaju.

Navika pravilnog održavanja oralne higijene značajno smanjuje rizik od nastanka oboljenja zuba i desni, pa sticanju ovih navika treba posvetiti posebnu pažnju još od najranijeg detinjstva. Zaista je važno da roditelji posvete posebnu pažnju kreiranju navika u oralnoj higijeni kod dece još od najranijem periodu. Takođe, ne treba zanemariti ni ulogu zdrave i pravilne ishrane, kao i redovne posete stomatologu u prevenciji oboljenja zuba i desni.

Original Article