Kako ohrabriti đaka prvaka?

Polazak u školu je stresan i za decu i za roditelje

• Svom mališanu o školi pričajte kao o mestu na kome će naučiti mnogo zanimljivih stvari i gde će steći nove drugare

Vaše dete polazi u školu. Ne bi trebalo paničiti, iako je polazak deteta u prvi razred ozbiljna provera snalažljivosti i sampouzdanja ne samo mališana, već i roditelja u kojoj će videti da li su pravilno odgajali dete i kako su ga pripremili za ovaj važan događaj.
Polazak u školu može biti za dete veoma stresno. Međutim, količina stresa i vreme potrebno da se dete prilagodi novoj sredini može se smanjiti ako roditelji adekvatno pripreme dete. Vrlo je važno da znate da od prvog utiska deteta zavisi i njegova uspešnost tokom celog školovanja, pa se može smatrati i presudnim trenutkom za celi dalji život.
Zbog toga obavezno razvijajte pozitivne stavove deteta prema školi i učitelju – to znači da nikada nećete dete plašiti školom, niti mu pretiti njegovom učiteljicom. O školi pričajte kao o mestu na kome će dete puno naučiti, postati pametnije, gde će upoznati nove drugare i raditi zanimljive stvari. Ne gradite sliku idealnog učitelja, već sliku realnog čoveka koji pomaže deci da naučemnoge poučne stvari.

Na vreme dete morate upoznati da će ga u školi ocenjivati i upoređivati sa drugom decom. Polako ga navikavajte na taj osećaj, pa ga povremeno poredite sa drugom decom, koliko je težak, visok u odnosu na druge, ali mu pri tom uvek pokažite da najviše volite njega.
Ne zaboravite da prvačiću odredite prostor za rad i učenje jer je vrlo važno da ima svoje mesto gde će na miru učiti i pisati svoje domaće zadatke. Vrlo je važno da to radi uvek u isto vreme, ali i da u tom prostoru nema sadržaja koji će odvlačiti njegovu pažnju.
Ono što je mališanima najčešće i najvažnije jeste izbor torbe i ostalog školskog pribora. Zbog toga ga obavezno uključite u kupovinu i zajedno sa njim ispisujte ime na knjigama i sveskama. To će ga posebno radovati.

Na kraju, podsetite ga da se u školi mora prilagođavati jednostavnim pravilima ponašanja, a to je da moraju biti pažljivi na časovima i da se na vreme moraju naviknuti na uzdržanost i koncentraciju.