Kako pivo utiče na zdravlje?

EPA/Philipp Gueland

Istraživanje je sprovođeno od 2007. do 2020. godine, a tim naučnika u Španiji došao je do zanimljivih zapažanja o uticaju ovog alkoholnog pića na zdravlje.

Neke od studija koje su naučnici pregledali ukazuju na to da sastojci koji se prirodno nalaze u pivu, a nisu alkohol, mogu biti dobri za zdravlje. Kako je potražnja za bezalkoholnim pivom veća nego ikad, ovo je dobra vest i za one koji vole pivo, ali izbegavaju alkohol.

Još jedan zaključak do kojeg su tokom istraživanja došli je to da umerena kozumacija piva ima dobar uticaj na zdravlje. Jedno pivo dnevno za žene i dva za muškarce su maksimum, tvrde naučnici.

Pivo štiti muškarce od razvoja dijabetesa

Istraživači su izjavili kako su muškarci koji ne piju alkohol uopšte pod većim rizikom od razvoja nenormalnih nivoa glukoze od onih koji povremeno popiju pivo.

Pivo je dobro za gustinu kostiju

Ako posmatramo gustinu kostiju i opasnost od loma kostiju kod starijih pojedinaca, istraživači tvrde da su oni koji su, čak i malo konzumirali pivo, u znatno manjoj opasnosti.

Ponudili su i naučno objašnjenje za ovu činjenicu: “Drugi sastojci piva deluju u sinergiji sa silikonom i stimulišu osteoblastične ćelije koje popravljaju strukturu kostiju i pomažu reminelariziranje kostiju i zuba.”

Pivo može uticati na niži holesterol

Nekoliko studija upućuje na to da pivo pomaže u razvijanju dobrog holesterola i regulisanju proizvodnje onog lošeg u telu, zahvaljujući velikom udelu antioksidansa.

Važno je dodati da se ovo događa kada se konzumira vrlo mala količina piva, prenosi “EatThis”.