Naučnici na pragu velikog otkrića za lečenje raka pankreasa

pixabay.com

Britanski istraživači razvili su lek koji bi mogao dramatično da poboljša preživljavanje, pa čak i izleči rak pankreasa, koji je jedan od najsmrtonosnijih karcinoma. Stope preživljavanja za rak pankreasa vrlo su se malo poboljšale u poslednjih 50 godina i prate ga najgore prognoze.

U testiranju leka na miševima naučnici su došli do podatka da bi on mogao da im produži život za 40 posto. Istraživači sa Instituta za istraživanje raka u Londonu kažu da je to potencijalno najveći napredak u lečenju bolesti i ako eksperimenti na ljudima budu uspešni, mogao bi biti u širokoj upotrebi u roku od samo pet godina, piše “Dejli mejl”.

Tretman u dve faze

Jedan od tretmana je imunoterapija, pri čemu lek aktivira imunološki sistem za borbu protiv raka. Lek je inhibitor kontrolne tačke, što znači da blokira proteine koji sprečavaju imunološki sistem da napada ćelije raka. Imao je zapanjujuće rezultate protiv nekih vrsta raka. Ali tumori pankreasa imaju debeo spoljni sloj koji zaustavlja lek na putu.

Drugi tretman, poznat kao fokusirani ultrazvuk visokog intenziteta (HIFU), uključuje razaranje tumora impulsima zvučnih talasa. To stvara sitne mehuriće u ćelijama, koji poskakuju okolo takvom snagom da probijaju rupe u zaštitnoj barijeri – omogućujući imunoterapijskom leku da počne delovanje.

Očekuje se da će lečenje delovati u kasnoj fazi bolesti

To je ključno jer se većina slučajeva raka pankreasa ne dijagnostifikuje dok se ne proširi po telu. Ispitivanja bi mogla započeti u roku od dve godine, a ako bude uspešno, lečenje bi moglo biti u širokoj upotrebi samo tri godine kasnije.

– Potrebna su dalja istraživanja, ali potencijal ove kombinacije je uzbudljiv i naglašava važnost testiranja novih, inovativnih pristupa. Očajnički je potrebno imati više mogućnosti lečenja ako želimo da transformišemo preživljavanje budućih pacijenata i njihovih najmilijih – kaže dr Kris Mekdonald, vođa istraživanja u Velikoj Britaniji za rak pankreasa.