Kako prepoznati rak debelog creva

karcinom debelog creva prognoza

Debelo crevo deo je digestivnog trakta, dugo je između 150 i 220 cm. Njegova glavna funkcija jeste apsorbovanje vode iz fekalne mase koja dospeva u njega iz tankog creva, a potom se ostatak mase pokreće napred, radi izbacivanja kroz analni otvor. Rak debelog creva, stručno nazvan kolorektalni karcinom, jedno je od najučestalijih malignih oboljenja. Prema poslednjim istraživanjima, u Srbiji od ove opake bolesti svake godine oboli oko četiri hiljade, a umre oko 2.500 ljudi. U nastavku članka saznajte koji su najčešći uzročnici oboljenja, kako se manifestuju prvi simptomi tumora i postavlja dijagnoza, koje se sve savremene metode lečenja danas primenjuju, te koja se ishrana kod karcinoma debelog creva preporučuje.

Koji su uzroci raka debelog creva

Pod kolorektalnim karcinomom obično se podrazumevaju izrasline, odnosno tumori u unutrašnjosti ovog organa, koji u najvećem broju slučajeva nastaju iz polipa. Polipi na debelom crevu se obavezno trebaju ukloniti, da se ne bi kasnije razvili u rak debelog creva, kada ćelije počinju da se dele, stvarajući tumor. Okolno tkivo takođe može biti pogođeno, a maligne ćelije se mogu odvojiti od primarnog tumora i stvoriti metastaze u drugim delovima tela, dosta teška komplikacija je karcinom debelog creva sa metastazama na jetri. Mada medicina još nije utvrdila tačan uzrok nastanka ove vrste karcinoma, poznati su određeni faktori rizika. To su, pre svega, brojne genetske predispozicije , kao i pozitivna porodična anamneza. Isto važi i za osobe u čijoj se porodici neko lečio od Kronove bolesti ili zapaljenja debelog creva.

U faktore rizika spadaju i nezdrav način života, posebno nedostatak fizičke aktivnosti, prekomerna telesna težina, pušenje i neumereno konzumiranje alkohola. Osobe koje boluju od dijabetesa imaju i do 40 odsto veće šanse za rak debelog creva od onih koje nemaju šećernu bolest. Žene koje su pobedile rak jajnika, materice ili karcinom dojke takode su izloženije ovoj vrsti karcinoma, kao i osobe koje su već imale kolorektalni karcinom(postoji mogućnost da se kancer vrati, naročito ako se prvi put pojavio pre 60. godine života).

Prvi simptomi raka debelog creva ponekad izostanu 

Rani simptomi raka debelog creva obično nisu praćeni gotovo nikakvim simptomima (može proći i više godina pre nego što se oni na bilo koji način manifestuju i primete), zbog čega se osobama starijim od 50 godina preporučuje redovan skrining debelog creva. Tada se radi takozvani FOB test, kojim se otkriva golim okom nevidljiva krv u stolici (u Srbiji se na ovaj test redovno pozivaju osobe stare između 50 i 74 godine).

Do ispoljavanja konkretnih simptoma, koji se često ne povezuju sa rakom debelog creva, dolazi u kasnijim fazama bolesti i oni se razlikuju u zavisnosti od lokacije samog tumora. To mogu biti česta dijareja, hronična opstipacija praćena zatvorom, krv u stolici, malokrvnost, stolica debljine olovke, snažni bolovi ili grčevi u stomaku. Takođe, može doći do značajnog gubitka telesne težine, povraćanja, gubitka apetita ili osećaja stalnog zamora, iscrpljenosti i iznurenosti.

Naročit problem jeste i činjenica da se oboleli obično javljaju lekaru u naprednim fazama bolesti – kada je izlečenje daleko teže. Karcinom se može pojaviti u bilo kom delu debelog creva: najčešće se to dešava u rektumu (posebno kod muškaraca), a moguće je i da zloćudni tumor nastane na sredini debelog creva (najčešće kod žena), te na spoju sa tankim crevom. Osobe starije od 50 godina najizloženije su ovoj vrsti karcinoma, mada se, nažalost, sve češće javlja rak debelog creva kod mladih ljudi.rak debelog creva

Kako se postavlja dijagnoza za karcinom debelog creva

Nakon što dobije uvid u kompletnu medicinsku dokumentaciju obolelog, lekar ga može uputiti na niz specijalističkih
pregleda. Obavezno se treba uraditi krvna slika, kako bi se utvrdilo postoji li bilo kakav upalni proces u organizmu( vredn.sedimentacije), te kakva je situacija sa leukocitima i gvožđem. Ukoliko je primetan značajniji pad vrednosti gvožđa, lekar može da posumnja na krvarenje u crevima.

Jedna od metoda za otkrivanje ovog oboljenja jeste kolonoskopija creva – to je pregled koji se sprovodi pomoću vrlo tanke cevi (kolonoskopa) kojom se, zahvaljujući maloj kamerici na vrhu, detaljno pregleda unutrašnjost debelog creva. Mnoge ovaj pregled plaši, ali uopšte nema razloga za to, on deluje i zvuči strašno, ali po pravilu nije bolan. Nelagodan svakako jeste, ali ako se dobro sarađuje sa lekarom specijalistom – najčešće gastroenterologom koji obavlja pregled, nema nikakvih problema niti bolova. Recimo i to da je pregled kolonoskopom osim za karcinom debelog creva, veoma pouzdan metod za otkrivanje polipa, unutrašnjih hemoroida, analnih fisura i sl..

Sigmoidoskopija, odnosno pregled rektuma druga je metoda kojom se može otkriti rak debelog creva. Prilikom kolonoskopije i sigmoidoskopije može se uzeti deo tkiva iz creva, koji se kasnije šalje na laboratorijsku analizu.

Snimanje barijumskim kontrastom takode je jedna od metoda kojim se dijagnostikuje rak debelog creva. To je u stvari rendgensko snimanje, tokom kojeg je u crevu prisutna mešavina barijuma i vazduha. Ova metoda može biti zamenjena savremenom CT kolonografijom, koja je slična kolonoskopiji. Ukoliko se ispostavi da je debelo crevo zahvaćeno rakom, radi se magnetna rezonanca, kojom se određuje stadijum bolesti.

Rak debelog creva prognoze i lečenje medikamentima

Rak debelog creva potpuno je izlečiv ukoliko se otkrije u ranoj fazi i tada se tumor najčešće uklanja operacijom. Tada su prognoze za izlečenje veoma dobre. Međutim, ako se sa zidova creva karcinom proširi u regionalne limfne čvorove, hirurški zahvat nije sam po sebi dovoljan, već se kombinuje sa hemoterapijama, imunoterapijama ili radioterapijom. Naravno postoje i određeni neželjeni efekti ovakog vida lečenja. 

Operacija debelog creva dovodi do kratkotrajnih bolova na operisanom mestu, iritacije kože oko operisanog područja, a mogu se javiti i privremeni zatvor ili proliv. Prilikom radioterapije može doći do nesvestice, promena na koži izloženog dela tela, gubitka apetita, proliva, mučnine i krvarenja iz rektuma. Sa druge strane, imunoterapija uzrokuje drhtavicu, slabost, mučninu i može povisiti telesnu temperaturu, dok hemoterapija za rak debelog creva ima najteže propratne efekte: pored mučnine, proliva i nesvestice, može doći i do pojave rana u ustima i opadanja kose, a ređe infekcija i krvarenja.

Lečenje raka debelog creva kako smo već i rekli ponajviše zavisi od faze bolesti – dok je u ranom stadijumu on je potpuno izlečiv, u kasnijim fazama rast tumora može se samo donekle olakšati. Lekovi iz prirode pomažu u svakom stadijumu za razliku od zvaničnih terapija, nemaju neželjena dejstva, više o njima u nastavku članka..

Koliko je važna ishrana kod raka debelog creva 

Ishrana koja se temelji na namirnicama punim holesterola i masti povećava rizik od raka debelog creva. Treba zaboraviti na crveno meso, mesne prerađevine i hranu začinjenu velikim količinama soli ili industrijskom mešavinom. Belo brašno, hleb i šećer takode se ne preporučuju jer su okidači za rak debelog creva. U jelovnik bi svakako trebalo uključiti i blagotvorne pšenične mekinje, mahunarke, pečurke ribu (dokazano je da masna riba smanjuje polipe zahvaljujući omega-3 masnoćama) i piletinu.

Veoma je važno u organizam unositi hranu bogatu vlaknima i antioksidansima, što se posebno odnosi na sveže voće i sezonsko povrće. Naročito je blagotvorno povrće iz porodice krstašica, koje treba jesti bar tri puta nedeljno: kupus, brokoli, karfiol i prokelj. Istraživanja su pokazala i da ljudi sa povećanom koncentracijom vitamina D u organizmu imaju čak do sedamdeset odsto manje šanse da obole od karcinoma debelog creva (dovoljno je popiti šolju obranog mleka dnevno da biste stvorili odbrambeni štit). Ishrana posle operacije debelog creva mora biti strogo nadgledana od strane stručnog lica – gastroeterologa.

Jabuka je jedan od najmoćnijih saveznika u borbi protiv kancera debelog creva. Kineski stručnjaci izdvojili su polisaharide iz ove voćke, a oni su potom razloženi na oligosaharide, kojima su tretirane ćelije kancera. Ispostavilo se da su ova jedinjenja nakon 36 sati delovanja gotovo dvostruko efikasnija od hemoterapije za rak debelog creva. Lekari i nutricionisti preporučuju da pojedete bar jednu jabuku dnevno kako biste sprečili pojavu kancera, a savetuje se da u ishranu uvrstite i jabukovo sirće.

Rak debelog creva lečenje biljem i travama

Blagotvorni luk protiv kancera

  • Beli, crveni i crni luk takode su efikasni u prevenciji raka debelog creva, zahvaljujući antiinflamatornom dejstvu. Prilikom sečenja ili žvakanja luka oslobađaju se organo-sulfurske materije koje imaju antikancerogeno dejstvo. Glavica belog luka dnevno dovoljna je da se prevenira ova opaka bolest. Sa druge strane, crveni luk bogat je kvercetinom i antocijaninom, moćnim antioksidansom koji se obično nalazi u crvenom bobičastom voću, peršunu i origanu, a osim kancera prevenira i kardiovaskularne bolesti.

Moćno laneno seme kao prevencija

  • Žuto ili braon laneno seme bogato je proteinima, omega-3 masnim kiselinama, nezamenljivim biljnim vlaknima, mineralima i vitaminima. Redovno konzumiranje ovog semena podstiče čišćenje debelog creva, eliminišući štetne materije koje su se nakupile u njemu. Prevenira nastanak polipa i održava dobro zdravlje debelog creva, a zahvaljujući antioksidansu ligninu prevenira rak debelog creva i ne samo njega već i drugih organa.

Za karcinom debelog creva pomaže i zeleni čaj

  • Ovaj čaj efikasan je u borbi protiv mnogih oblika karcinoma, uključujući i rak debelog creva. Istraživanja sprovedena na pacovima pokazala su da polifenol E koji sadrži ovaj napitak sprečava širenje raka i razmnožavanje malignih ćelija – grupi pacova koji su svakodnevno konzumirali zeleni čaj tumori su se smanjili i do 80 odsto. Preporučena doza za ljude je 4-6 šolja dnevno.

Kurkuma kao univerzalni lek

  • Ukoliko na kuhinjskoj polici još nemate kurkumu, trebalo bi da nabavite ovaj izuzetan začin, koji je poznat i kao univerzalni i prirodni lek za rak debelog creva. Efikasna u prevenciji i lečenju mnogih bolesti, kurkuma je odličan borac i protiv kancera. Naime, kurkumin iz ove biljke deluje kao antioksidans i ima antiinflamatorno dejstvo – uništava ćelije raka, sprečava snabdevanje tumora krvlju koja im je potrebna za opstanak, a pritom ne oštećuje zdrave ćelije.

Za lečenje karcinoma pomažu i brojne lekovite trave

Sladić se koristi u prevenciji, ali i lečenju raka debelog creva. Usporava aktivnost enzima koji blokiraju delovanje jedinjenja značajnih ne samo za prevenciju tumora, već i sprečavanje njihovog rasta i razvoja. Istraživanja su pokazala da upotreba sladića ne izaziva neželjena dejstva. Na crtu raku staju i aloja vera i maslačak.

Naime, novija istraživanja pokazuju da se čajem od maslačka mogu uništiti ćelije zahvaćene karcinomom, a da se tokom uništavanja ne inficira nijedna zdrava ćelija. U prevenciji i lečenju kancera debelog creva pomažu crni kumin, hajdučka trava, matičnjak, dimnjača, žalfija, nana, raštavić, kantarion i beli slez, s tim što se za rak debelog creva obično koriste čajne mešavine koje sadrže i po nekoliko pomenutih biljaka. Sa druge strane, mlečika deluje kao laksativ, pa se preporučuje za prirodni klistir.

Nadamo se da ste saznali kako prepoznati rak debelog creva na vreme, jer to je od presudnog značaja za dalji tok bolesti i lečenje, što potvrđuju iz iskustva oboleli od ove opake bolesti, o kojoj god vrsti terapije da se radi..

 

Pročitajte slične tekstove :