Kako prepoznati znake seksualnog zlostavljanja dece?

Kako prepoznati znake seksualnog zlostavljanja dece? 1Foto: Freepik

Prema podacima Centra za socijalni rad Beograd iz 2010. godine seksualno nasilje doživelo je 2,5 odsto mališana. Ova vrsta nasilja u praksi se često javlja združeno sa drugim vrstama nasilja, poput emotivnog i fizičkog nasilja.

Svog napadača poznaje čak 94 odsto dece žrtava seksualnog nasilja, što čini da deca ne prijavljuju zlostavljanje ili ga prijavljuju kasnije.

Nešto više od 60 odsto mališana koji su žrtve seksualnog zlostavljanja su ga trpeli godinama, jer je u prirodi nasilnika da delo ponavlja.

Činjenica da je zlostavljač skoro uvek poznata osoba, poput komšije, kuma ili porodičnog prijatelja, u koju roditelj ima poverenja, čini seksualno nasilje veoma teško za prepoznavanje.

Kako prepoznati znake seksualnog nasilja kod dece

Pojedine znake seksualnog nasilja nije uvek lako uočiti. Počinioci vešto skrivaju svoje postupke i na podmukao način koriste poverenje okoline.

Roditelj često može primetiti promene u ponašanju koje, iako možda nije lako rastumačiti, mogu biti indicije da nešto nije u redu.

Iako često nije lako rastumačiti ili definisati te promene roditelj bi uvek trebalo da veruje svom instinktu.

Ukoliko roditelji imaju neobjašnjiv osećaj da nešto nije u redu trebalo bi da razgovaraju sa detetom.

Promene u ponašanju najčešće mogu biti:

 • Strah od određenih osoba, burna reakcija i negodovanje kada treba da ostanu nasamo sa njima
 • Povlačenje u sebe i usamljenost
 • Izbegavanje presvlačenja ili kupanja
 • Regresivno ponašanje (noćno mokrenje, sisanje palca, lošiji govor)
 • Preterano znanje o seksu i polnim ogranima
 • Razgovaraju o tajnama, pominju da imaju tajnu
 • Odbijanje hrane ili promene u dosadašnjim navikama u vezi sa ishranom
 • Povećana agresivnost
 • Nisko samopouzdanje
 • Konstantna zabrinutost, gubitak socijalnog života i nezainteresovanost za školu
 • Noćne more
 • Samopovređivanje
 • Depresija i suicidno ponašanje kod adolescenata

Fizički znaci mogu biti seksualno prenosive bolesti, masnice, česte urinarne infekcije, krvave mrlje na donjem vešu, otekline intimnih delova tela ili nelagoda pri sedenju, hodanju ili mokrenju.

Najočigledniji znak seksualnog zlostavljanja kod devojčica je trudnoća. Upravo one su u većem riziku da postanu žrtve seksualnog nasilja, te bi roditelji trebalo da obrate posebnu pažnju i razgovaraju sa njima o tome šta je neprihvatljivo ponašanje.

Pre svega, ukoliko do seksualnog zlostavljanja dođe, najbitnije je verovati detetu i, ukoliko se ono poveri odrasloj osobi, uvek priču mališana treba uzeti za ozbiljno.

Pedofili su osobe koje na perfidne načine skrivaju svoje zločine, obmanjujući okolinu, čime sklanjaju svaku sumnju sa sebe i svojih zlodela. Upravo to im često omogućava da godinama zlostavljaju decu, a da često prođu nekažnjeno.

close

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.

Učlani seOriginal Article