Kako preživeti razvod

Neke veze se naglo završavaju dok druge propadaju polako, ali kakve god da su okolnosti ovo je težak period za obe strane.

Za većinu ljudi konačan razlaz je šok čak i ako znaju da već neko vreme ne ide najbolje. čak i kada dođe do razlaza, potrebno je da prođu meseci da bi se prihvatila realnost. Tokom tog perioda mnogi maštaju o pomirenju i ponovnom zajedničkom životu.

Prvi korak ka oporavku od brodoloma je razumevanje razloga zašto je brak propao. Mnogi prave grešku i tapkaju u mestu postavljajući sebi uvek ista pitanja Ko je kriv? , Kako je to mogao-la da mi uradi?. Ovo je razumljivo, ali mnogo konstruktivniji pristup je da se fokusirate na vezu a ne na pojedinačnu odgovornost. Više pomaže razmišljanje o ovoj vrsti pitanja:

-Kako je izgledalo kada smo se prvi put sreli?

– Šta nas je privuklo jedno drugom?

– Šta je doprinosilo da brak dobro funkcioniše dok je tako bilo?

– Kako smo se promenili?

– Kako su spoljašnji faktori uticali na našu vezu?

– Zbog čega nismo više mogli da tolerišemo naše različitosti?

Iako odgovori na ova pitanja mogu da budu oneraspoložujući, što je dublje razumevanje, lakše će te preboleti i nastaviti dalje. Tokom vremena u kome treba da prebolite raspad veze, iskusiće te razna osećanja kao što su bes, tuga, osećaj krivice, očajanje i zbunjenost, ukratko puno loših ali i poneki dobar dan.

Pored emocionalnog haosa koji vas snađe zbog razlaza, postoje praktični problemi koje treba dovesti u red: organizovati se sa decom, sređivanja pitanja vezanih za novac i zajedničku imovinu (ko ostaje, ko se seli ili kako se deli zajednička imovina, obezbeđivanje dodatnih prihoda ukoliko ih nemate dovoljno u novonastaloj situaciji…), treba to reći porodici i prijateljima, odlučiti koliko kome o tome treba reći i ko će kome to reći. Posle razlaza mnogi pate od gubitka samopouzdanja, usred manjka vremena zbog potrebe da sve ispočetka organizuje pa ne pružaju sebi vremena za sopstvena osećanja. U tom periodu treba da budete nežniji prema sebi i da oberučke prihvatite svu podršku koju vam može pružiti porodica i prijatelji.

U trenutku razvoda je najteže biti dobar roditelj ali deca moraju da znaju šta se dešava. Možete da pomislite da će ako krijete svu surovost trenutka u kom živite zaštititi decu, ali ako se ne objasni dobro deci novonastala situacija ona će ih zbunjivati i može ih otuđiti od vas zbog osećaja da ne mogu da vam veruju.

Kako će te im objasniti situaciju i koliko će te im informacija dati zavisi od njihovog uzrasta ali ih treba ohrabriti da vam postave onoliko pitanja koliko im je potrebno da shvate. Ne treba da krijete svoja sopstvena osećanja, ukoliko ih pokažete u odgovarajućoj meri, pomoćiće te im da sami daju smisao svojim sopstvenim osećanjima.

Razvod nepovoljno utiče na decu, ali pravilan odnos prema njima će pomoći da se sami adaptiraju na novonastalu situaciju.