Bezalkoholna pića i zdravlje

čisti, ne zaslađeni voćni sokovi su dobar izvor vitamina i minerala i dobar način da se nadohnadi izgubljena tečnost iz organizma. Preporučeno je da se dnevno unosi pet porcija voća i povrća kako bi organizam zaštitili od bolesti, čisti voćni sokovi sadrže iste količine vitamina, minerala i fitohemikalija kao i odgovarajuće voće.
Najbolje bi bilo započeti dan uz čašu sveže isceđenog soka uz lak doručak. Sveže isceđen sok bez šećera ne treba zamenjivati sa kupovnim voćnim sokovima koji sadrže svega između 5 i 25% čistog voćnog soka i većina popriličnu količinu dodatog šećera, zbog čega ovi sokovi ni izdaleka nisu istog kvaliteta. Standardno pakovanje od 330ml nekog negaziranog ili gaziranog soka sadrži oko 10 kašičica šećera koji štetno deluje na zube i doprinosi pojavi karjesa za razliku od prirodnih šećera koji se nalaze u voću koje koristimo za sok koji izdaleka ne deluje tako štetno na zube.

Mleko i mlečni proizvodi (jogurt, voćni jogurti) su sjajan izvor kalcijuma koji je neophodan za snažne i zdrave kosti i zube. Kalcijum u mlečnim proizvodima se lako adsorbuje i ovim proizvodima bi trebalo dnevno da se zadovolji pola dnevnih potreba u kalcijumu. Ipak većina ovih napitaka sadrži veće količine masnoća pa treba birati za osobe starije od 5 godina polu obrana i obrana mleka sa smanjenom količinom masnoća.

Gazirani sokovi sadrže puno rafiniranog šećera i kiselina i pretstavljaju pre svega opasnost po zdravlje zuba. Gazirana pića nude puno kalorija i skoro nikakvu nutritivnu vrednost. Većina bezalkoholnih gaziranih pića sadrže znatne količine kofeina, tako obična Coca Cola sadrži 35 do 38mg kofeina, Diet Coke 42mg, Pepsi 56mg, a od kofeina se postaje zavistan. Kako kofein koji predstavlja aktivnu supstancu deluje na decu u razvoju još uvek nije dovoljno poznato ali da može da ima negativnog uticaja je već dovoljno važno za odluku da deci treba zabraniti ili striktno smanjiti korišćenje ovih napitaka.

Energetski napitci sadrže složene ugljene hidrate, tj smešu sporo, srednje i brzo razlažućih šećera koji organizmu obezbeđuju energiju u dužem vremenskom periodu. Obično se u njihovom sastavu nalazi i kofein i taurin koji potstiču budnost…energiju. Količina kofeina u ovim napitcima je srazmerna količini u jednoj šoljici filter kafe pa je prema odluci Evropskog komiteta ova pića nisu štetna za odrasle izuzev trudnica, ipak se ne sme preterivati sa količinom.