Lekoviti paradajz

Paradajz (Solanum lycoperiscum L.)

Je jednogodisnja zeljasta biljka preneta u Evropu tek otkricem Amerike.

U pocetku je gajena kao ukrasna biljka.Smatrana je otrovnom sto se pokazalo kao tacno ali vazi samo za stabljiku i listove naime oni sadrza visoku koncentraciju tomatina koji sluzi kao insekticid i fungicid. Zbog toga u narodu postoji izreka -ako hoces da oteras komarce, na terasi gaji paradajz.

Danas se zna da je Iako male kaloricne vrednosti paradajz je jedna od bioloski najvrednijih povrtnih biljaka. Pored vode, koje ima najvise 93%,nesto ugljenih hidrata i belancevina, u plodu paradajza ima izuzetno mnogo vitamina i mineralnih soli,
sto ga cini zdravom hranom.Sadrzi C vitamina koliko i u limunu ili pomorandzi,
karotina koji organizmu daje vitamin A, zatim dovoljno vitamina B, K i P.

Visoku biolosku vrednost mu daju i mineralne soli kalijuma(250-300 miligrama), natrijuma, magnezijuma, kalcijuma, gvozdja,kao i nesto manje bakra, mangana, bora,kobalta – stoga se koristi i kao lekovito sredstvo.

Lekovito dejstvo paradajza

Za jacanje odbrambenog sistema organizma,protiv katara creva i zeluca, za regulisanje probave,za izbacivanje vode iz organizmai, protiv viskog krvnog pritiska, protiv reume i gihta.

Oprobajte masku za lice

U kozmetici se primenjuje za lecenje opekotina od sunca. Daje se onima koji imaju karakteristicno crvenilo lica. Prekrite celo lice kriskama ili kasom od paradajza. Ova maska treba da odstoji minimum 10min. Proverite u ogledalu, rezultati su neverovatni. Vitamin C iz paradajza leci necistu kozu, otklanja umor, povecava elasticnost. Kiselina iz paradajza pomaze da se regenerise sloj izumrle povrsine koze, deluje kao blagi piling, omeksava je i daje joj poseban sjaj. Cisti pore, mitesere.