Kako promijeniti svoje prehrambene navike?

Jeste li svoje prehrambene navike prilagodili modernom načinu života? Zateknete li se kako sve češće jedete brzo pripremljenu hranu? Loše kombinirate namirnice? Porcije su vam sve veće? Ako ste na samo jedno pitanje pozitivno odgovorili tada je vrijeme da poradite na mijenjaju svojih prehrambenih navika.

Što činiti? Kako započeti?

Kao prvo, prestanite loše kombinirati namirnice. U istom obroku nemojte koristiti bjelančevine i ugljikohidrate. Iako je u Hrvatskoj svijest o zdravom načinu prehrane znatno porasla u posljednjih nekoliko godina, ipak se još uvijek tipičan hrvatski kontinentalni ručak sastoji od juhe, mesa i krumpira ili tjestenine, salate, kolača ili voća. Loše kombinirana hrana, odnosno spajanje ugljikohidrata i proteina u istom obroku, za posljedicu ima lošu probavu, nadutost, plinove, pospanost i žgaravicu. Za preradu ugljikohidrata (npr. krumpira) trebamo lužine, a za preradu bjelančevina (meso), mliječnih proizvoda i jezgričavog voća trebamo kiseline. S obzirom da lužine i kiseline jedna drugu neutraliziraju sposobnost probavljanja hrane je onemogućena. Hrana u želucu ostaje najmanje 3 sata prije nego što krene u tanko crijevo i za to se vrijeme kvari ukoliko se ne razgradi, a neprobavljene bjelančevine se raspadaju, dok neprobavljeni škrob fermentira što uzrokuje lošu probavu, nadutost, žgaravicu, a sve zbog loše kombinirane hrane.

Kombiniranje hrane je vrlo jednostavno. Kod pravilnog kombiniranja hrane u istom ćete obroku imati:
• meso i povrće (ali ne krumpir)

• rižu i povrće

• tjesteninu i povrće

• kruh i povrće

• ribu i povrće

Kod lošeg kombiniranja hrane u istom ćete obroku imati:
• meso i krumpir

• ribu i riža

• piletinu i tjestenina

• sir i kruh

• žitarice i mlijeko

Što se tiče voća, ono se u želucu zadržava od dvadeset do trideset minuta i zbog toga ga treba jesti na prazan želudac, preporučljivo u svježem stanju. Najpovoljnije vrijeme za voće je prijepodne jer nam razgradnjom daje, a ne oduzima energiju. Voće nikada nemojte jesti nakon obroka za desert upravo zbog toga što mu treba kratko vrijeme za razgradnju. Voće zbog ostale hrane neće moći napustiti želudac pa ćete za posljedicu imati bolove u želucu.

Ukoliko ćete se držati ovih nekoliko jednostavnih pravila osjećati ćete se svježe, puni energije, probava će vam se poboljšati, a vjerojatno ćete i izgubiti poneki suvišan kilogram.

Međutim, drastične promjene u našoj prehrani i prehrambenoj kulturi nisu nimalo lagan zadatak. Iz tog razloga budite spremni na to da će vam trebati izvjesno vrijeme dok se ne naviknete i ne prilagodite promjenama koje uvodite. Ipak, imajte na umu da vi i vaša obitelj krećete na jedan novi put, put ka zdravlju i zadovoljstvu jer će zdravi način prehrane utjecati na vaše raspoloženje, pa će promjene koje uvodite biti lakše i jednostavnije.

U današnje vrijeme potrebna je jaka volja da bi se oduprijeli agresivnom reklamiranju mnogih nezdravih prehrambenih proizvoda koji se nalaze na tržištu, od brzo pripremljene hrane za pripremu u mikrovalnoj pećnici i nezdravih grickalica do gaziranih napitaka i prevelikih porcija hrane.

Promjene možemo činiti malim koracima koji će učiniti veliku razliku u našim životima i životima naših supružnika i djece, te okoline jer svoju novostečenu prehrambenu kulturu trebamo prenositi na našu okolinu.

Ukoliko imate obitelj obroke jedite zajedno.

Budite primjer svojoj djeci – pokažite koliko uživate u voću i povrću.

Budite što aktivniji – šetajte, vozite bickl, rolajte, bavite se nekim sportom i uključite obitelj.

Neka vaše porciju budu male.

Ne inzistirajte da vaša djeca moraju pojesti sve što im je na tanjuru.

Neka vaša djeca u školu nose komade voća i vodu, umjesto čokolade, čipseva i gaziranih napitaka.

Pokušajte utjecati na prehrambenu politiku u vrtiću ili školi vašeg djeteta. Ukoliko u školi postoje automati za prodaju slatkiša i gaziranih pića tražite da se uklone i/ili zamijene automatima ili štandovima s voćem i vodom, i prirodnim sokovima.

U vlastitom domu koristite vodu, umjesto gaziranih sokova.

Kod kuće iscijedite prirodni sok za sebe i obitelj.

Upoznajte svoju djecu sa zdravim namirnicama. Napravite im listu zdravih namirnica.

Krećite se kad je god moguće.

Uključite djecu u kupovinu hrane na tržnici i trgovini.

Neka vaše dijete svako jutro započne s uravnoteženim obrokom koji će započeti komadom voća.

Ograničite gledanje televizije i igranje na kompjutoru na dva sata dnevno.

Potičite djecu na igranje na zraku, izvan kuće. Pridružite im se.

Vodite djecu na izlet u prirodu.

Razgovarajte s djecom o hrani koja se reklamira.

Uživajte u različitim vrstama hrane. Ne ograničavajte se samo na lokalnu ponudu!

Ukoliko imate gdje, zasadite vlastiti vrt povrćem i voćem, te ga obrađujte zajedno s obitelji. Ukoliko ne, u nekoliko posuda za cvijeće zasadite različite vrste povrća i uzgajajte na balkonu ili prozoru.

Sretno! Time što ste pročitali ovaj članak već ste učinili prvi korak ka mijenjaju svojih prehrambenih navika.
www.NRG-fit.com