Kako razlikovati grip od prehlada?

Iako su simptomi slicni, grip najcešce nastupa naglo, pa bolesnik može da odredi tacno vreme kada je bolest nastupila. – Lekova za ove infekcije nema, pa se lecenje svodi na mirovanje, uzimanje dosta toplih napitaka i vitamina C.

S hladnim danima pocela je i sezona kijavice, kašlja, glavobolje, grebanja u grlu… Respiratorne virusne infekcije ucestale su kod dece, ali i odraslih, jer se sve više vremena provodi u zatvorenom prostoru, gde se ovi virusi najlakše prenose. Oni koji obole najcešce kažu da imaju grip, jer su simptomi ponekad vrlo slicni ili isti s onima koje izaziva virus influence. Ali, kako gripa na našim prostorima ove sezone još uvek nema, obicno se radi o prehladama i oboljenjima izazvanim drugim, najcešce adenovirusima.

Jedino je imuni sistem u stanju da oslobodi organizam virusa. Prvu prepreku tim uljezima predstavlja sluzokoža, preko koje virusi moraju uci u telo. Savladaju li tu prepreku, na njih reaguju antitela nazvana imunoglobulini, koji proizvode celije ubice virusa. Ali za to treba vremena. Zato se i kaže: tri dana dolazi, tri ostaje i tri prolazi. Dakle, bilo da ih lecimo “domacim” ili pravim lekovima, virusne infekcije traju najmanje devet dana. Da bismo telu pomogli da se odbrani od virusa, prvo treba prepoznati da li se radi o obicnoj virozi ili o gripu.

Grip najcešce nastupa naglo, tako da bolesnik može odrediti sat kada je bolest nastupila. Ako se vec prvog dana jave visoka telesna temperatura, bolovi u mišicima, peckanje u grlu i ocima, suvi kašalj, šmrkanje … možete biti gotovo sigurni da se radi o gripu. I kod infekcija drugim respiratornim virusima, a ima ih više od 200 koji izazivaju slicne simptome, javlja se kijavica, glavobolja, kašalj, ali pre porasta telesne temperature.

Efikasnih lekova protiv virusnih infekcija nema, pa se primenjuje simptomatsko lecenje. To znaci da se samo ublažavaju tegobe, pa se protiv kašlja uzimaju sirupi i cajevi, protiv kijavice kapi za nos, protiv glavobolje i za snižavanje temperature, ali samo ukoliko prede 38 podeljak, aspirin. Antibiotici ne deluju na viruse, pa ih, posebno na svoju ruku, ne treba uzimati.
Kako pomoci organizmu da prebrodi sedam dana bolesti, koji ponekad, posebno u slucaju pravog gripa, mogu biti veoma teški? Pre svega, bolest valja preležati, jer grip može imati i ozbiljne zdravstvene komplikacije, pa ga ne treba olako shvatati. Posebno je opasan za decu, starije od 60 godina, hronicne bolesnike… Uzimajte dosta tecnosti i toplih napitaka. Inhalacija cajem od kamilice smanjice otecenost sluzokože nosa i sinusa, a inhalacija etericnim uljem eukaliptusa pomoci ce disajnim putevima. Vitamin C važan je za jacanje imuniteta, pa valja uzimati dosta soka od narandže, limunadu, kivi i jesti dosta paprike. Istraživanja su pokazala da je vrlo efikasan “lek” protiv viroza pileca supa.

Vakcina efikasna samo za grip

Najbolja zaštita protiv gripa je vakcinacija. Po preporuci Svetske zdravstvene organizacije ona se savetuje pre svega starijima od 65 godina, hronicnim bolesnicima, zdravstvenim radnicima i onima sa slabijim imunitetom. Ali, treba znati da je vakcina efikasna samo protiv virusa influence, dakle pravog gripa. Zato se cesto može cuti da ljudi kažu kako su se vakcinisali, a ipak oboleli od gripa, a u stvari boluju od neke druge virusne infekcije sa slicnim simptomima.