Kako se pravilno meri telesna temperatura?

pixabay.com

Iako svi znamo da koristimo toplomer, postavlja se pitanje da li to radimo ispravno, i koji je najtačniji način merenja temperature. Osim toga, verovatno ste se nekad zapitali i koji toplomer je najbolji. U nastavku donosimo odgovore na vaša pitanja.

Merenje temperature

Postoji nekoliko mesta za merenje telesne temperature, i to u uvetu, oralno, pod pazuhom i rektalno. Merenje telesne temperature razlikuje se i u odnosu na starosnu grupu, pa se tako kod odraslih i veće dece preporučuje merenje temperature pod pazuhom, i to u trajanju od 10 minuta, dok se kod male dece obično savetuje rektalno, i to u trajanju od dva do tri minuta.

Izaberite deo tela za merenje temperature

Lekari savetuju da ćete najtačnije merenje temperature postići u tačkama najbližim delu tela gde je telesna temperatura konstantna. U skladu s tim, temperatura izmerena ispod ruke, u rektumu ili pod jezikom najtačnije odražava pravo zdravstveno stanje.

Takođe, temperatura izmerena ispod pazuha može da bude prilično tačna, ako je pravilno izmerite, tj. termometar postavite duboko u pazuh, čvrsto pritisnete i držite najmanje sedam do 10 minuta.

Ipak, prilikom merenja temperature ispod ruke kod ljudi sa prekomernom težinom mogu se pojaviti ozbiljne greške. Masno tkivo deluje kao sloj između termometra i tela, pa se gojaznim ljudima preporučuje da odaberu drugu tačku za merenje temperature.

Oralno merenje – Kod ove vrste merenja temperature razlikuje se bukvalno merenje (u obrazu) ili sublingvalno merenje (ispod jezika). U oba slučaja izmerena temperatura je ispod izmerene vrednosti rektalnog merenja – približno 0,3°C do 0,8°C. Inače, sublingvalno merenje je poželjnije od bukvalnog.

Rektalno merenje je najpouzdaniji način za dobijanje vrednosti temperature, pa su razlike u rezultatima tom vrstom merenja zaista male, dok je preciznost posebno visoka. Normalni raspon temperatura je približno između 36,2 °C i 37,7 °C.

Pazušno merenje – Merenje telesne površinske temperature obično sprovodi medicinsko osoblje ispod pazuha i na preponama. Međutim, to je moguće samo do određene telesne mase. Kod odraslih bolesnika temperatura pazušnog merenja niža je od rektalne – približno 0,5°C do 1,5°C. Kod dece je razlika od rektalne merne vrednosti manja.

Koji toplomer je najpouzdaniji?

Iako su, s jedne strane, živini toplomeri prilično precizni, s druge strane, oni su izuzetno opasni, pa su u mnogim zemljama izbačeni iz upotrebe.

Živa je veoma toksična supstanca i ako vam se polomi živin toplomer, važno je da pažljivo očistite ostatke. Iako mala količina žive koju sadrži toplomer ne može da izazove ozbiljne posledice, dodir sa živom bi ipak mogao da dovede do iritacije kože.

Elektronski termometri su pogodniji za merenje temperature u ustima ili u rektumu, ali ako njima merite temperaturu ispod pazuha, oni često mogu dati pogrešne vrednosti. Takođe, stručnjaci preporučuju da nekoliko puta zaredom izmerite temperaturu ovim toplomerom.

Kada su u pitanju uređaji za beskontaktno merenje temperature, koji se aktivno koriste na javnim mestima, važno je razumeti da se oni mogu koristiti za masovni skrining. Brojevi na aparatu sa beskontaktnom metodom merenja biće jedan do 1,5 stepeni niži od stvarnih vrednosti, a uređaj će pokazati povišenu temperaturu samo ako je viša od 38-39 stepeni.

Read More