KAKO SE RIJEŠITI POTREBE ZA SLATKIM? Ove namirnice najveći su saveznik u borbi sa šećerom

Ilustracija: Pixabay

POMOZITE SI SAMI

+
AAA

KAKO SE RIJEŠITI POTREBE ZA SLATKIM? Ove namirnice najveći su saveznik u borbi sa šećerom

Autor: Zlatko Govedić

Ako volite slatko, znate i za posljedice udovoljavanja toj potrebi. Dolazi do porasta, a potom i brzog pada razine glukoze u krvi.

Taj nagli pad potiče još veću potrebu za šećerom pa se stvara začarani krug. Možete ga prekinuti samo jedući zdravu hranu koja sprječava žudnju za šećerom, tvrde nutricionisti. I složeni ugljikohidrati, tj. polisaharidi, proizvode jednak učinak u pogledu serotonina, samo to čine sporije.

Sljedeće namirnice mogle bi zadovoljiti potrebu za slatkim, bez štete za zdravlje.

Rajčica je djelotvorna protiv žudnje za šećerom jer sadrži visoku razinu triptofana, tvari koju tijelo pretvara u serotonin. Taj je plod bogat i kromom, mineralom koji umanjuje žudnju za hranom te regulira kolesterol i razinu glukoze u krvi.

Jedno od najboljih voća za zadovoljavanje želje za slatkišima jest jabuka. Lako ju je nositi sa sobom i nije ju potrebno guliti ili rezati kao drugo voće. Čak i kisele sorte jabuke sadrže mnogo zdravih ugljikohidrata. To je voće bogato i prehrambenim vlaknima koja daju osjećaj sitosti i smanjuju glad.

Slatki kukuruz šećerac još je jedna zdrava namirnica koja vam može pomoći u “odvikavanju od slatkiša”. Naročito dobro suzbija želju za slatkim kada je skuhan. Obiluje antioksidansima, vitaminima, mineralima i prehrambenim vlaknima. Osim poriva za jedenje šećera smanjuje i glad.

Još jedno povrće koje vam može pomoći jest slatki krumpir ili batat. Ta namirnica neće samo zadovoljiti vašu žudnju za slatkim, nego će dodatno opskrbiti organizam vitaminima C, D i B6 te željezom. Hranjive tvari u batatu mogu spriječiti bolesti srca i druge degenerativne bolesti.

Cimet je odličan začin koji ima izvrstan ukus i miris pa ga možete dodati mnogim jelima. Uspješno pomaže protiv želje za slatkim. Taj začin sprječava nagle oscilacije u razini glukoze koje pridonose žudnji za šećerom i time odlaže potrebu za unosom nove porcije šećera.

Autor:Zlatko Govedić

ZADNJE VIJESTI


POMOZITE SI SAMI

KAKO SE RIJEŠITI POTREBE ZA SLATKIM? Ove namirnice najveći su saveznik u borbi sa šećerom


BROJNE BLAGODATI

ŽIVOT BEZ BIJELOG KRUHA: Sada je najbolje vrijeme za tu odluku! Ovo su sve dobrobiti takve promjene u prehrani


POMOZITE SI SAMI

(RECEPT) GLJIVICE SA STOPALA NIKAKO DA ODU? Pokušajte s ovim jednostavnim narodnim pripravkom


'SVI NA PLES'

NEOBIČNA STRANA GLAZBENIH FESTIVALA: Znate li koliko kalorija možete sagorjeti u samo jednom danu?

Komentari
odražavaju
stavove
njihovih
autora,
ali
ne
nužno
i
stavove
portala
Dnevno.hr.
Molimo
čitatelje
za
razumijevanje
te
suzdržavanje
od
vrijeđanja,
psovanja
i
vulgarnog
izražavanja.
Portal
Dnevno.hr
zadržava
pravo
obrisati
komentar
bez
najave
i/li
prethodnog
objašnjenja.Original Article