Kako seks pomaže…

Kolege sa Karolinskog instituta u Švedskoj su ustanovili da posebna kombinacija hormona pri seksu usporava razlaganje određenih ćelija. To znači da je seks najjednostavniji program protiv starenja.

Seks je bio i biće, uvek i svuda, nekome ništa a nekome sve: čežnja i stremljenje, zadovoljstvo i patnja, gorčina i slast. Zbog seksa poneki tinejdžeri seku vene a mnogi muškarci, već odavno s one strane pedesetih, prave budale od sebe zavodeći naivne devojčice. Seks je važan privredni i društveni faktor, on pokreće razvoj čovečanstva. Kad treba da ga imamo a nećemo, postajemo agresivni i do podne mrzimo sebe a po podne čitav svet, kad ga hoćemo a nemamo, padamo u depresiju ili dobijamo komplekse niže vrednosti. Da bi dobio onakav seks za kakvim žudi, poneko vara i laže sve oko sebe, gazi ponos i čast, krši zakon, prelazi sve granice morala, plaća za seks – na ovaj ili na onaj način.

Sredstvo protiv monotonije

Seks je najpoznatije sredstvo protiv monotonije svakodnevice, čini život uvek iznova uzbudljivim, budi maštu. Seks pruža jedinstven spoj telesnih iskustava, hemijskih procesa, emocionalnih stanja, duhovnih veza na višem nivou i međusobne razmene životnih energija između muškarca i žene. Ali, danas nećemo ići u dubinu i suštinu tog iskonskog nagona koji nas drži na životu, već samo navesti neke od dobrih razlog zašto bi, osim zabave, trebalo imati seks.

Hormonski koktel

Vrela oznojena tela, ubrzano disnje, miris požude i predaje, bezgranično zadovoljstvo. Lepo bi bilo ovako započeti svaki dan, pravom poplavom serotonina, dopamina i endorfina u mozgu koji uzrokuju dobro raspoloženje. Odmah za njima se javlja i adrenalin, zadužen za poboljšanje krvotoka, praćen feniletilaminom i kortizolom koji potpomažu proizvodnju belih krvnih zrnaca – i već teče seks sve divlje kroz vene. Srce ubrzava ritam na 160, krvni pritisak se penje na preko 200, svi mišići napeti, koža glatka i crvena – takozvani “sex-flush”. Redovan seks je najbolja terapija za mnogo toga: on dugoročno snižava visoki krvni pritisak i čini da se pri spavanju stvarno odmorimo. Već je odavno dokazano da seks popravlja opštu kondiciju, pomaže protiv migrene i depresije, testosteron sjajno utice na metabolizam a estrogen na klimaks. Oksitocin koji se javlja pri orgazmu u stanju je da generalno smanji bol i aktivira odbrambeni sistem.

Šta je uzrok a šta posledica

Alternativna medicina uvek postavlja pitanje uzroka i posledice – u slučaju seksa prema zdravlju: “Da li je ljudima bolje zato što imaju seks – ili su aktivni pri seksu zato što se bolje osećaju?” Pokušajte da nađete odgovor na ovo pitanje…