12 načina da se podmladite u 2012.

Zar ne bi bilo lepo da sa vremenom postajete sve mlađi? To je moguće, i nije reč o scenariju za film čudesan slučaj Bendžamina Batona. Ako se budete pridržavali dvanaest strategija protiv starenja sigurno ćete se osećati mlađe u 2012. godini.

1. Uzimajte vitamin D
Vitamin D je poznat kao najbolje sredstvo protiv starenja, zbog toga što neguje pamćenje, kožu, srce, kosti i pomaže u borbi protiv raka. Stručnjaci tvrde da svakodnevnim uzimanjem vitamina D možete podmladiti organizam za čak 9 godina.

2. Održavajte higijenu zuba i desni
Zdrav osmeh ne samo da izgleda privlačno već i održava arterije i imuni sistem u odličnoj formi. Redovno pranje zuba i korišćenje konca sprečava razvoj bolesti i ispadanje zuba, a zahvaljujući tome se možete osećati 6 godina mlađe.

3. Vodite računa o brojkama
Ako držite obim struka, krvni pritisak, nivo šećera u krvi i holesterol pod kontrolom dramatično ćete smanjiti rizik od mnogih zdravstvenih tegoba.
Na taj način vaše srce može biti u istom stanju kao kod 19 godina mlađe osobe.

4. Izbegavajte stres
Stres je u modernom dobu prisutan u mnogim oblicima. Iako pojedine vrste stresa mogu imati čak i pozitivan efekat na organizam, on najčešće čini da delujete starije i fizički i psihički. Izbegavanjem stresnih situacija podmladićete se za skoro dve godine.

5. Družite se
čak i kada nemate vremena da se viđate sa prijateljima i članovima porodice, potrudite se da ostanete u kontaktu sa njima putem telefona ili internet. Kad god možete podelite neki trenutak i uživo, jer održavanje odnosa sa dragim ljudima podmlađuje vašu psihu za 8 godina.

6. Vežbajte
Vežbanje sa tegovima ima pozitivan efekat na mišiće i kosti. Trening snage u trajanju od samo deset minuta tri puta nedeljno može učiniti vaše telo gotovo tri godine mlađim, a zamislite tek kakav bi bio rezultat kada biste vežbali svaki dan.

7. Budite srećni
Provodite što više vremena sa ljudima koji vam mame osmeh na lice. Gledajte romantične komedije čak iako svi oko vas misle da su površne. Smejte se od sveg srca kada vam se dogodi nešto lepo. Smeh čini organizam mlađim za 8 godina.

8. Jedite voće i orašaste plodove
Voće i orašasti plodovi su savršena užina između obroka jer održavaju srce zdravim i nisu odgovorni za višek kilograma. Ako dnevno jedete četiri porcije voća možete se osećati šest godina mlađe.

9. Jedite integralni hleb
Integralni hleb napravljen je od celog zrna pšenice i sadrži mnoge hranljive sastojke koje beli hleb nema. Vlakna će vam pomoći da se odbranite od bolesti i održite telesnu težinu stabilnom. Ako jedete pet porcija celih žitarica dnevno osećaćete se tri godine mlađe.

10. Razmišljajte pozitivno
Dobro raspoloženje i pozitivan stav pomažu vitalnim funkcijama da ostanu u ravnoteži, a to može učiniti da se osećate kao da ste pet godina mlađi. Pokušajte u svakom problemu da prepoznate pozitivnu stranu.

11. Šetajte
Trideset minuta šetnje na dan je najmanje što možete da podarite svom organizmu. Ne morate hodati brzo ili trčati kao maratonac. Pođite u šetnju sa prijateljicom i nećete ni osećati da vam je u priči i hodu prošlo pola sata. Šetnja vas čini čak devet godina mlađim.

12. Spavajte
Nedostatak sna je povezan sa pogoršanjem psihičkog stanja i razvojem mnogih bolesti.
Odraslim osobama neophodno je između šest i devet sati sna kako bi normalno funkcionisale.
Na taj način podmladićete organizam za tri godine.