Hormonski koktel – lek za menopauzu

Kroz period menopauze prolazi svaka žena između 45. i 55. godine života, a osim činjenice da ulaze u neplodan period u životu, u kojem su sklonije osteoporozi i kardiovaskularnim oboljenjima, žene prolaze i kroz neprijatne klimakterične tegobe. Istovremeno, muškarci nisu pošteđeni, a promene kroz koje prolazi njihovo telo nazivaju se – andropauza.

Žene u menopauzu ulaze onda kada punih godinu dana izostane menstruacija, a kada menopauza počne, tegobe su raznovrsne: od talasa vrućine, skokova krvnog pritiska, lupanja srca, nervoze, nesanice, smanjenja seksualne želje, do starenja kože i bolova u zglobovima, a za to je odgovoran deficit hormona estrogena.
– Menopauza je proces gubitka funkcije jajnika u smislu sinteze estrogena. To je fiziološki proces koji nastaje obično negde oko 50. godine života i ima svoje posledice. Estrogen ima brojne funkcije, ne samo reproduktivne. On utiče i na metabolizam koštanog tkiva, lipida u krvi itd. Kao posledica menopauze, žene osećaju tegobe, a povećava se i rizik od kardiovaskularnih bolesti zbog povećanja koncentaracije masti u krvi i dolazi do ubrzane razgradnje koštanog tkiva, što dovodi do osteroporoze – upozorava dr Milan Petronijević, reumatolog internista na VMA.
Simptomi menopauze mogu da traju od dve do pet godina, a kod onih žena kod kojih su simptomi toliko izraženi da ozbiljno remete normalan život, moguće je uključiti savremenu hormonsku terapiju koja pomaže da se promene lakše prevaziđu.

Kako ublažiti tegobe?
Nosite laganiju odeću
Spavajte u nezagrejanoj prostoriji
Izbegavajte začinjenu hranu, kafu i alkohol
Prestanite da pušite
Redovno se bavite fizičkim aktivnostima

– Prvi simptomi menopauze mogu da se ublaže konstultovanjem s ginekologom koji će preporučiti terapiju kombinovanja estrogena i progesterona, u određenom vremenskom periodu od oko pet godina. Ovim preparatima je dugo pripisivano to da povećavaju rizik od nekih drugih oboljenja, ali su današnji sintetski preparati napravljeni tako da rizika od nekih drugih bolesti praktično nema – dodaje dr Petronijević.
Za prvih pet godina posle menopauze žena gubi i do 20 odsto koštane mase, što ubrzava gubitak koštane gustine, koja se smanjuje već posle 35. godine života.

Šta su valunzi?
Vrelina se širi od torzoa naviše i zahvata čitavo lice, praćena je ubrzanim pulsom i osećajem uznemirenosti, koji se ponavlja nekoliko puta na dan, bez pravila. Temperatura tela se nekad povisi i za čitavih sedam stepeni, iako taj porast najčešće varira od jednog do četiri stepena Celzijusa. Temperatura se uglavnom snizi za nekoliko minuta, ali kod nekih žena valunzi traju i po pola sata.

Soja pomaže
Italijanski istraživači došli su do zaključka da izoflavoni iz soje mogu da smanje neprijatne simptome menopauze ukoliko se uzimaju duži period. U istraživanju je učestvovalo 3.000 žena, a šest nedelja kasnije, nakon svakodnevnog konzumiranja soje, zabeleženo je smanjenje valunga za čak 41 odsto.

Promene na koži
Posledice menopauze se ne osećaju samo unutar organizma već i na koži lica i tela, koja naglo gubi svoj tonus. Bore se pojačavaju i nestaje svežina tena, pa je koži lica i tela potrebna posebna pažnja i nega za zrelu kožu. Za za više informacija o problemu menopauze žene mogu da se informišu na sajtu www.cvrstosamresila.rs.