Kako smanjiti butine i imati savršeno oblikovane noge

Ni jedna žena ne voli onaj osećaj kada ne može da uđe u farmerke koje je nosili prošle zime. Šta činiti, kako smanjiti butine i furati ponovo one tako dobre, stare farmerke? Evo nekoliko praktičnih predloga, kao i najboljih vežbi za debele butine.

Kako smršati u butinama?

Ima li šta gore za jednu damu nego da ima debele butine, a da je uz to prati i celulit?  Čini se nekako, da jedno bez drugog ne može. Dobra je stvar što postoji rešenje i za jedno i za drugo. Pitanje je samo koliko ste vi uporni i istrajni u vašim namerama, da se rešite obe nepoželjne pojave.

Postoji nekoliko stvari koje bi trebalo da praktikujete kako bi smanjili debljinu vaših butina. Slažete se da se ništa ne dešava preko noći i da je potrebno dosta truda i rada? Ali sve za lepotu, zar ne, vredi se malo i pomučiti?

Koje su to osnovne stvari koje vam mogu pomoći i odgovoriti na pitanje kako smanjiti butine.

debele butine

Obzirom da se na butinama najviše javlja celulit,  koristite gelove za celulit kao najbolje rešenje, koji će vam  pomoći da se rešite viška masti na vašim butinama. Osim što se jednostavno koriste, daju veoma dobre rezultate.

Jelena je za kratko vreme uspela da se reši celulita upravo na ovaj način. Zato je oduševljeno podelila priču sa nama. Možete je naći na ovom linku: https://minutzamene.com/moj-celulit-je-nestao-na-ovaj-nacin/

Kardio vežbe

Sagorevanje kalorija je ključ za smanjenje ukupne telesne masti, a kardio vežbe će vam to i omogućiti.

Izaberite vrstu vežbi koje sagorevaju najviše kalorija, a koje vama najviše odgovaraju, kao što su biciklizam, trčanje ili preskakanje kanapa.

 Možete odvojiti sat vremena, pet puta nedeljno kako biste stvarno primetili razliku.

Vežbe oblikovanja

Uz sve kardio vežbe koje radite, uklanjate taj dodatni sloj masti koji okružuje donji deo tela, želite imati i jake mišiće ispod. Izvođenje vežbi koji oblikuje vaše unutrašnje i spoljašnje butine, leđa i guzu, učiniće vaše noge mršavijim i tanjim. Evo video primera, a dole ćemo i opisati neke vežbe za butine!

Doručak svaki dan

Nemojte preskakati prvi obrok ujutru, budući da on pokreće vaš metabolizam, što pomaže kod smanjenja ukupne masnoće tela. Uz to dobijate, divne zategnute noge. Umesto slatkih obroka sa  rafinisanim ugljenim hidratima, odlučite se za kombinaciju namirnica bogatih  proteinima i vlaknima ispunjenim kompleksnim ugljenim hidratima. Evo uostalom kako da napravite zdrav doručak!

Belančevine će vam dati energiju, tako da ćete se osećati spremni za kardio trening rano ujutro. Kao dodatni bonus, takođe pomaže u izgradnji mišića.

Ugljeni hidrati će održati tu energiju i osećaćete se sitim. Dakle, ne padajte na rigorozne dijete koje počinju samo šoljom čaja ili šakom voća. Već u 12 bićete gladni i nadoknadićete trostruko i odustati od dijete. Promenite koncept ishrane i pređite na neki zdraviji režim i vremenom ćete smanjiti obim butina. 

Česte užine

Jedući po malo na svakih nekoliko sati, sprečićete glad koja vam prouzrokuje prejedanje, zato konzumirajte užinu između obroka. Gledajte samo da budu ispod 150 kalorija i odaberite hranu bogatu belančevinama i vlaknima koja će vas ispuniti i pružiti vam energiju.

Zapisujte vaše kalorije

Ne možete smanjiti butine i zadnjicu samo vežbom. Važno je smanjiti kalorije i da znate svoj dnevni unos kalorija. Iako može da vam bude dosadno, vodite dnevnik kalorija !

U jednom istraživanju je otkriveno da su oni koji su beležili ono što su jeli šest dana u nedelji izgubili dvostruko veću težinu od onih koji su pratili samo jedan dan ili manje.

Da biste izgubili 0,5 kg nedeljno, trebalo bi da smanjite 500 kalorija dnevno – i da radite oko 250 vežbi. Samo nemojte unositi manje od 1200 kalorija. Zapisivanje će vas držati odgovornim za svaki ugriz.

Pijte više vode

Izbegavate vodu svaki put kada dođete do pića, a često koristite i pijete gazirane sokove, koji sadrže veliki broj  kalorija? Osim što ima nula kalorija, voda takođe pomaže kod gubitka težine. Držite vodu blizu, i pijuckajte je često, pogotovo pre jela. Pijte bar 2 litra vode dnevno, ali i druge tečnosti dolaze u obzir. 

Pročitajte više o tome: Evo odgovora KOLIKO VODE treba piti DNEVNO!

San

Kvalitetan san i  dovoljno odmora takođe je dokazano da pomaže kod mršavljenja. Pospanost tera ljude da uživaju u večernjim satima, a isto ih čini umornim za rad.

Genetika

Ako ste blagoslovleni i nasledili ste idealnu figuru (kao što je i vaša sestra, majka, tetka i baka), ne morate vežbati  puno, jedite zdravu hranu, i pijte dovoljno vode. Učinite ono što možete, ali se ne opterećujte previše. Uživajte u životu i telu koje ste dobili.

Kako zategnuti butine za dve nedelje?

Istina je  da svaka osoba dobija na težini na različitim mestima: neke žene dobijaju kilograme na rukama, na stomaku ili čak na guzi, dok se kod pojedinih dama kilogrami lepe na butinama koje postaju sve veće.

Možda ne možete uočiti smanjenje jednog područja na telu, ali probajte da koristite metode mršavljenja kako biste smanjili ukupnu masnoću tela.

Kako skinuti salo sa butina za samo dve nedelje, ukoliko imate neki važan događaj za vas? 

Slede korisni saveti.

Zdrav gubitak težine događa se brzinom od ½ kg  do 1kg nedeljno; po ovoj stopi možete izgubiti do 2kg za dve nedelje i dobiti tanke butine.Smanjite 250 do 500 kalorija iz dnevne ishrane. Morate stvoriti deficit od 3.500 kalorija kako bi  izgubili ½ kg. težine.

Možete jesti manje obroke, jedite sporije i ustanite sa stola kada više niste gladni.

Pokušajte da jedete manje obroke, a češće kako bi se borili protiv želje za grickanjem. Koristite nutritivnu oznaku kako biste odredili broj kalorija u svakom posluživanju.

Kako smanjiti butine ishranom?

Smanjenje obima butina počinje u vašem tanjiru.

  • Odaberite nemasnu hranu. Ove namirnice obično sadrže manje kalorija, masnoća i šećera. Smanjenjem masnoća i šećera u vašoj ishrani pomažete telu da spreči nepotrebnu težinu.
  • Obavljajte svakodnevno kardio vežbe. Treba da sagorite između 250 do 500 dodatnih kalorija da biste izgubili još  do pola kilograma nedeljno od vežbanja. Vežbe poput trčanja, vožnje bicikla, plivanja, skakanja kanapa sagorevaju najviše kalorija.
  • Povećajte intenzitet tokom kardio vežbanja. Što teže radite, više kalorija će vaše telo da sagori.
  • Koristite vežbe snage kako biste tonirali mišiće u butinama. Radite više ponavljanja kako biste izbegli dodavanje glomaznih mišića i povećanje težine u butinama.

Vežbe za butine

Pored vežbi za celulit, koje takođe targetiraju ovo područje, probajte i vežbe za butine koje će oblikovati mišiće ovog dela tela!

smanjiti obim butina

Poza ratnik III

Ova joga poza može lepo definisati vaše noge. Početni stav je sa spojenim nogama. Podignite levu nogu unazad, stavljajući telesnu težinu na stojeću, desnu nogu. Nastavite dizati nogu i spustite glavu i torzo tako da prave vodoravnu liniju od glave do pete sa rukama na stranu. Pazite da leva butina, kuk i prsti budu u ravni.

Ostanite okrenuti prema dole i držite leđa što je više moguće ravno. Osigurajte da se vaše desno koleno ne pomera i da oslonac težine bude na sredini stopala. Ostanite u pozi 5 udisaja i polako se vratite na početnu pozu. Zamenite noge i ponovite.

Čučanj na stolici

Ovo je savršen potez za početnike, a kladimo se da dok čitate ovo, već sedite na način koji vam je potreban da izvedete ovu vežbu.

Sedite sa leđima naslonjenim na stolicu i raširite noge. Ustanite sa stolice, rukama podignutim u vis. Polako se vraćajte u sedeću pozu. Pauzirajte tačno pre nego što treba da sednete par sekundi i vratite se na stajaći položaj. Ponovite 3 serije od 10 do 15 ponavljanja.

Vežba zakretanja

Stojeći na nogama, napravite korak unazad sa desnom nogom dijagonalno iza vas na poziciju 7,  kao na satu. Okrenite sa oba kolena tako da ste u polukružnom položaju.

Spustite torzo prema napred za 30 stepeni. Ispravite telo i okrenite za 180 stepeni tako da vaša desna noga bude napred. Pomerajte se gore i dole 10-15 puta na svakoj strani da biste dovršili jednu seriju, ponovite 3 puta.

Vežbe za guzu

Ova poza snažno deluje na noge i na guzu. Početni stav je  na nogama  pre nego napravite desno nogom unazad, i spuštajte se u polučučanj stav sa levim kolenom preko gležnja.

Stavite ruke iznad glave. Spustite grudi napred prema butinama. Podignite desnu nogu dok ispravite levu stranu. Ostanite u pozi 3 udisaja pre povratka na početnu poziciju. Uradite 3 ponavljanja, zamenite noge i ponovite.

Ovde imate još super vežbi za zadnjicu.

Pokret klizača

Ova vežba je dobra za ložu i gluteus. Poza je vrlo slična pozi klizača na ledu. Početni stav je  sa nogama razmaknutim u širini ramena, dok ruke držite na stranu. Napravite veliki korak unazad sa levom nogom i pređite dijagonalno iza desne noge.

U međuvremenu, raširite desnu ruku na stranu i gurnite levu ruku preko kukova. Skočite oko 60 cm sa leve strane i vratite se na početni stav. Ponovite to isto sa drugom nogom, to je jedna serija. Učinite 3 serije po 20 ponavljanja.

Podizanje noge

Dok stojite naspram stolice, podignite desnu nogu, koleno okrenuto prema gore, stopalo savijeno i postavite petu na sedeći deo stolice. Pazite da ne blokirate svoje koleno stojeće noge, dok podignete desnu nogu sa naslona i ispravite je. Držite podignutu nogu u vazduhu, lagano savite nogu na pod, a zatim ponovo poravnajte. Uradite 10-15 ponavljanja, a zatim zamenite strane i ponovite za jednu seriju. Napravite 3 serije.

Dve trećine skok

Kod ove vežbe biće vam potrebna stolica, na koju ćete se pridržavati rukama, za naslon. Počnite sa nogama razmaknutim u širini ramena, sa rukama na stranu. Spustite telo u čučanj, dve trećine, ne sasvim. Skočite ravno gore sa podignutim rukama.  Vratite se u čučanj, pa ponovo u skok. Uradite tri serije po 20 ponavljanja. Ovo pomaže i za skidanje sala sa butina, ne samo kod jačanja mišića.

V položaj

Kako smanjiti butine, uz pomoć baletskih pokreta? Ovaj V-položaj sličan je pozi baleta, odličan je za butine, kukove i gluteus.

Stanite iza stolice. Stavite noge u V položaj, prsti moraju biti oko 4 cm udaljeni, dok su pete spojene. Savite kolena i podignite pete nekoliko centimetara od poda. Zatim spustite bokove dok ne osetite kako mišići na butinama rade. Pomerajte se gore i dole. Ponovite ovaj potez između 10 i 15 puta, po 3 serije.

Udubljenja na bočnoj strani

Ovaj potez je izazovan, ali možete koristiti lakšu verziju  ili koristiti manji broj ponovaljanja dok ne ojačate mišiće za ovu vežbu.

Početna poza je sa spojenim nogama, ruke na stranu, sa 2,5 kg do 5 kg  tegova u svakoj ruci. Pomerite desnu nogu na stranu i savite levo koleno pod uglom od 90 stepeni.

Gurnite levu nogu  u stranu sa kolenima lagano savijenim. Odmah pomerite levu nogu na stranu (pazite da ostane savijena). Povratak na početni položaj. Uradite tri serije po 15 ponavljanja.

Vežbe za unutrašnju stranu butina

Naginjanje

Ovaj potez deluje na unutrašnju stranu butina i počinje istim stavom kao i klizačica. Počnite sa nogama razmaknutum  u širina ramena i ruke dole na stranu.

Krenite korak dijagonalno nazad sa desnom nogom. Zatim se savite bočno od struka prema strani gde je vaša desna noga ispružena i podignite desnu ruku gore, a  levu ruku dole. Vratite ruke na početni položaj da biste završili 1 ponavljanje. Učinite 10 ponavljanja, a zatim zamenite strane i ponovite.

Čučanj sa tegovima

Ovaj čučanj uključuje tegove za vežbanje i dobar je za unutrašnju stranu butina. Sa tegovima u svakoj ruci sa strane, stanite levom nogom napred, dok je  desna noga nazad u velikom raskoraku.

Savite oba kolena držeći levo koleno preko gležnja, dok spuštate desno koleno  na pod. Vratite se u prvobitni položaj. Uradite 8 do 10 ponavljanja na svakoj strani.

Most

Ovaj potez je modifikovan most i dobar je za gluteus. Lezite na leđa sa savijenim kolenima okrenutim prema gore. Podignite pete od poda. Podignite guzu sa poda dok  leđima ne budete u ravni od kolena do ramena. Ostanite u tom položaju jednu sekundu pre spuštanja. Ponovite  15 puta ovu vežbu.

Podizanje jedne noge

Ova vežba ima višestruku korist, obzirom da je dobra za unutrašnji deo butina, podjednako kao i za leđa, ruke i  guzu.

Početni stav je sa levom nogom ispred desne noge. Držite teg od 2,5 kg do 5 kg u desnoj ruci i držite obe ruke na stranu. Nagnite se napred, podignite desnu nogu sa poda i savijajte se leđima unapred do nivoa kuka.  Napravite 12 do 15 ponavljanja na desnoj strani pre nego što promenite ruke i noge kako biste ih ponovili na levoj strani.

Preklop

Ovaj potez je odličan za celulit i  unutrašnji stranu butina. Stanite uspravno sa nogama u širini ramena i preklopite se prema kukovima. Držite kolena lagano savijena, položite grudi na gornji deo butina i pustite da vam glava padne prema zemlji.

Probajte da ispravite noge bez savijanja kolena. Ostanite u pozi  5 do 8 usporenih i dubokih udisaja.

Kružna kola

Ova vežba je dobra za guzu i noge, i nije vam potrebna oprema ili dodatni rekviziti.

Početna poza je da stojite uspravno  na nogama. Savite kolena i gurnite kukove unazad, dok pazite da kolena ostanu iza nožnih prstiju. Spustite butine sve dok ne budu gotovo paralelne sa podom i podignite ruke napred i gore. Zatim okrenite torzo na desnu stranu i postavite levo koleno na spoljašnju stranu desnog kolena. Ostanite u pozi 3 udisaja i vratite se na početnu poziciju. Ponovite na levoj strani i uradite 3 ponavljanja.

Spušteni pas

Ova poza joge izvrstna je za noge i unutrašnju stranu butina. Početna poza je sa rukama i nogama na podu, kao planina u jogi.  Duboko udahnite, otpustite i gurajte  prema dole ravnajući noge podizanjem kukova u vazduh.

Spustite ruke i noge na zemlju i opustite glavu između svojih ruku.

Koleno vežba

Ova poza je  prilično izazovna; ako ne možete da uradite pun broj preporučenih ponavljanja, slobodno uradite manje i radite svojim tempom do popunjavanja cele serije.

Lezite na pod. Naslonite se na desnu stranu gornjeg dela tela oslonjeni na desni lakat i triceps, koji bi trebalo da bude ravno na podu na vašoj strani. Podignite gornju savijenu nogu, držeći je ravnom, a zatim je spustite.

Ispravite obe noge i pustite ih da padnu na pod (s jednom nogom preko druge). Vratite se na početni položaj da biste dovršili jednu seriju. Učinite 30-40 ponavljanja, a zatim promenite stranu i ponovite.

Kako smanjiti butine za 5 dana?

I to može, ali tada vam u pomoć priskače estetska hirurgija. Primera radi, liposukcija je metoda kojom se izvlače iz tela masne naslage na stomaku, ali  i salo sa butina. Danas plastična hirurgija nudi i suptilniju verziju ovog tretmana – laserska liposukcija.

smanjenje butina

Neke druge metode daće vidljive efekte, ali ne baš za 5 dana.

Ima ih još dosta. Uglavnom su namenjeni razbijanju masnih naslaga, ali nisu invazivna procedura kao liposukcija, nema otvaranja.

Sada kada znate kako smanjiti butine, potrebno je na to dodati vreme i vašu upornost. Možda vam se vežbe čine previše napornim, ali nemojte odustajati, pre nego i počnete.

Read More