Kako Ukrajinci proslavljaju praznik Hristovog rođenja?

Kako Ukrajinci proslavljaju praznik Hristovog rođenja? 1Foto: depositphotos

Jedna od najstarijih božićnih tradicija ukrajinskog naroda je božićna večera 6. januara. Kao i uvek, ovog dana treba da bude 12 posnih jela, pripremljenih bez putera, mleka, jaja, pavlake i mesa.

Zašto 12, a ne 5, 10 ili 13? Prema jednoj verziji, broj 12 je broj sunca kome su se poklanjali naši preci. Međutim, prema drevnoj hrišćanskoj tradiciji, to je simbol 12 Hristovih apostola.

Zato želimo da objasnimo zašto je svako od 12 jela toliko važno i smisleno:

1. Kutja je najvažnije jelo božićne večere. Obično se priprema od kuvane pšenice i obilno začinjava medom, makom, orasima i suvim voćem. Konzumiranje ovog jela na Badnje veče programiralo je sledeću godinu za dobru žetvu, stoku i nastavak porodice. Pored toga, kutja je simbol jedinstva čovečanstva sa Bogom i svetom mrtvih. Ukrajinci veruju da ove večeri duhovi predaka dolaze iz svog sveta na prazničnu večeru.

2. Sledeći važan atribut božićne večere je uzvar, bogat i mirisan kompot od suvih krušaka, jabuka, šljiva i kajsija. Ovo piće oličava ljudski život koji je Hristos dao svakome kada je postao čovek. Voda, posebno osvećena u crkvi od koje se priprema kompot, simbolizuje zdravlje, duhovni preporod i vaskrsenje, jaka amajlija protiv zlih duhova.

3. Golubci ili sarmice sa pirinčem i pečurkama su sastavni atribut ukrajinske božićne trpeze. Pripremite ih u obliku umotanih listova kupusa, na primer sa prosom na pečurkama ili sa heljdom i krompirom, ili možete smisliti svoj recept. Naziv ovog jela ukazuje na njegovu istoriju, pošto je prvo ovo jelo pripremano od ulovljenih golubova koje su zavijali u listove kupusa.

4. Vareniki (pirogi) na božićnoj trpezi simbolizuju blagorodnost i blagostanje. Mogu se spremati sa kupusom, pečurkama ili slatki. Jedan od zanimljivih običaja Ukrajinaca je da se u jedan od varenika ubaci novčić ili neko drugo iznenađenje. Veruje se da će oni koji ga pronađu biti bogati tokom cele godine.

5. Tradicionalno prvo jelo, naravno, bio je posni boršč. Ovo jelo je bilo obavezno i simboliziralo je mir i harmoniju. Obično se pripremao boršč sa suvim šljivama i pečurkama i fermentisao kvasom od cvekle.

Kako Ukrajinci proslavljaju praznik Hristovog rođenja? 2
Foto: Yevhen Kudriavtsev

6. Na prazničnoj trpezi važno mesto zauzimaju i zrna graška. Oni simbolizuju suze Bogorodice prolivene za grehe ljudi.

7. Na prazničnoj trpezi su prisutna i jela od ribe (pržena, pečena ili pihtije), i to zato što je riba simbol Hrista.

8. Deruni (palačinke od krompira), pripremljeni sa lukom, takođe su se spremali porodično i služili na Badnje veče.

9. Deveto jelo je obično bio kuvan krompir, preliven izgnječenim belim lukom i uljem.

10. Sledeće jelo je dinstan kupus sa pečurkama, koji simbolizuje snagu, jedinstvo i plodan timski rad.

11. Osim toga, Ukrajinci često prave palačinke. Od vremena paganstva, one su oličavale simbol sunca, jer su bili žuti, okrugli i topli poput sunca. Sa prihvatanjem hrišćanstva, Sin Božiji je postao novo „sunce“, pa palačinke zauzimaju istaknuto mesto na prazničnoj trpezi.

12. Poslednje 12. jelo je hleb. Hleb je nezaobilazno jelo na svakoj prazničnoj trpezi Ukrajinaca. On je oduvek bio simbol života, smrti i vaskrsenja, simbolizujući ishranu fizičkog tela i duše čoveka. Na osnovu tako suštinske vrednosti hleba i odgovarajućeg odnosa prema njemu, on se ne sme bacati ili gaziti. Kada padne, mora se podići, poljubiti i pojesti.

Obično uoči Božića postoji određeni redosled obroka. Prvo, Ukrajinci jedu kutju, zatim boršč, golubci, vareniki, prženu ribu, kupus itd, piju kompot. Deca obično donose večeru, na primer, kumovima i dekama.

Na Božić, 7. januara, Ukrajinci jedu meso i drugu mrsnu hranu, o čemu će biti reči u nekom od narednih članaka.

Danas su se pravila za proslavu božićne večere malo promenila. Ali ipak za svaki praznik čuvamo drevne tradicije, od kojih su mnoge prenete kroz godine!

Kako Ukrajinci proslavljaju praznik Hristovog rođenja? 3foto Yevhen KudriavtsevKako Ukrajinci proslavljaju praznik Hristovog rođenja? 4Foto: Yevhen KudriavtsevKako Ukrajinci proslavljaju praznik Hristovog rođenja? 5foto photoklopotenko.comKako Ukrajinci proslavljaju praznik Hristovog rođenja? 6foto klopotenkocomOriginal Article

(Visited 1 times, 1 visits today)